Gå til sidens hovedinnhold

Ble utsatt for rykter og trusler

Celina Stamper (19) ble gravid da hun gikk førsteåret på SVGS

Artikkelen er over 6 år gammel

«Jeg skal slå deg i magen din og drepe barnet ditt» var beskjeden Celina Stamper fikk av en medelev da hun var gravid som 16-åring, og ikke ville ta abort.

Celina Stamper visste det ville komme noen reaksjoner på at hun var gravid som 16-åring på Sandefjord videregående skole (SVGS).

Men hun hadde aldri forberedt motargumenter for beskjeden som ble sendt til henne på Facebook av en tidligere medelev.

– Hun kranglet på mitt valg om å beholde barnet. Til slutt ba jeg henne slutte å bry seg om mitt liv. Og da svarte hun med at hun skulle slå meg i magen og drepe barnet selv, hvis ikke jeg gjorde det, forteller Stamper, som i dag er 19 år gammel, og mor til en datter på to år.

Sterke reaksjoner

Etter at hun fortalte om graviditeten til venninnene sine, begynte ryktene å gå. 16-åringen hørte ting om seg selv som var svært langt fra sannheten, hun mottok blikk fra større grupper av elever i gangene, og på et tidspunkt oppdaget hun en hel samtale om selg selv skrevet på en dodør.


– Jeg hadde aldri trodd at mitt valg skulle vekke så mange reaskjoner, sier hun.

Mye av kritikken taklet hun greit, og argumenterte for avgjørelsen sin. Men trusselen, og flere andre negative kommentarer, ble liggende blant meldingene hennes på Facebook, og minte henne på det vonde til enhver tid.

– Jeg så på dem flere ganger, og prøvde å skjønne hva som kunne skape et sånt sinne. Til slutt måtte jeg bare slette dem. Det ble for vondt, sier Stamper.

Skrev om erfaringene

Hun skriver en blogg om å være ung mor, og har delt opplevelsen der. I ettertid har hun fått mange tilbakemeldinger, og er glad temaet får oppmerksomhet. For henne har det vært viktig å gjøre andre ungdommer bevisste på hvor skadende slike kommentarer kan være.

Selv fikk hun støtte fra foreldre og følte seg trygg på avgjørelsen. Hun var aldri i tvil, men i ettertid har hun snakket med flere unge gravide som har vært svært sårbare og fått mange negative kommentarer.

– Jeg var sikker på valget mitt, og taklet det greit. Men tenk om en slik psykisk mobbing hadde ført til en abort fordi ei jente var usikker. Det ville ha vært forferdelig, sier 19-åringen.

Gjorde henne sterkere

I ettertid har hun møtt flere av dem som sendte de sårende kommentarene, men har aldri fått noen unnskyldning.

– Jeg vet ikke om de som sier slike ting, skjønner hva det innebærer. De skjuler seg bak fasaden på nettet. Selv har jeg prøvd å ta med meg erfaringene, heve meg over dem og bli sterkere av det, sier småbarnsmoren.

Nå er hun tilbake på skolebenken, godt i gang med andreåret på videregående. Stamper håper blogginnlegget hennes kan være med på å bidra til at ikke flere unge, gravide opplever det samme som henne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.