SANDEFJORD: – Det er helt latterlig. Det er ikke slik at man må kunne norsk for å bo i et borettslag, sier Maryam Akbari Mirzads 24-årige niese, som har tatt på seg rollen som tolk for å få løftet saken.

Maryam har bodd i Norge i 14 år, de siste ni årene i Sandefjord. Den afghanske kvinnen klarer fint å uttrykke seg på norsk, men snakker ikke flytende.

Dette godtok ikke styret, og avviste søknaden hennes dagen før hun skulle flytte inn.

LES OGSÅ: – Så drøy diskriminering har jeg ikke vært borti

Anmelder saken

Dermed er Maryam plutselig blitt hjemløs. 62-åringen har leid en leilighet ved Torvet 1A i Sandefjord sentrum de siste ni årene, fram til 31. desember 2015.

I starten av desember var hun i kontakt med Sandefjord kommune om å få et kommunalt startlån. Dette ble godkjent, og hun siktet seg inn på en leilighet i Ekeberg borettslag, der hun kunne bo fra 15. januar, ettersom den aktuelle leiligheten skulle pusses opp først.

Overtakelsesdatoen skulle ifølge kjøpekontrakten, som er inngått gjennom Garanti Eiendomsmegling, vært 15. januar. Slik ble det imidlertid ikke.

– Torsdag denne uka, dagen før innflyttelsesdatoen, fikk jeg en telefon fra kontaktpersonen vår i kommunen, som sier at styret ikke har godkjent søknaden, sier Maryams niese, som er sjokkert.

Verken Maryam Akbari Mirzad eller niesen kan se at dette er en saklig grunn.

– Paragrafene om at hun skal være stille og så videre, ville jo selvfølgelig blitt ettergått. Hun er en rolig og snill dame, mener niesen.

De går derfor til anmeldelse av saken. Begge besøkte politikontoret i Sandefjord fredag, men har fått time på mandag for å fullføre den formelle delen, ettersom det er helg.

– Svært vanskelig å arrangere dugnader

Styreleder Håkon Andersen begrunner avslaget blant annet med dette: «Hennes manglende norskkunnskaper vil helt åpenbart være en hindring for en mulig positiv tilvekst for vårt bomiljø».

– Vi har et bomiljø der vi vil ønske folk velkommen. Vi vil at de skal delta i fellesskapet – og vi vil kommunisere med dem, sier han.

Andersen mener dugnader vil være «svært vanskelig å arrangere» dersom beboerne ikke kan norsk.

– Kravet i borettslagsloven er at det skal være en saklig begrunnelse. Så dette er en skjønnsmessig vurdering vi har gjort, med tanke på bomiljøet og de andre beboerne, sier Andersen til sb.no, som er tidligere politimann og Ap-politiker i Sandefjord.

– Det står ikke noe i vedtektene til borettslaget om at beboerne må kunne snakke norsk?

– Nei, men det står at vi må ha et begrunnet avslag. Vi mener at den begrunnelsen er tilfredsstillende. Det har styret vedtatt, sier Andersen.

Politiet vil behandle saken

HANNE BERGBY OLSEN

Brian Jacobsen, politistasjonssjef i Sandefjord, bekrefter overfor Sandefjords Blad at politiet er blitt gjort kjent med saken torsdag.

– De (Maryam og niesen, journ.anm) har bestilt time på mandag for å anmelde forholdet. Vi ga dem noen råd og vil behandle saken, sier Jacobsen til sb.no.

 

– Hva om en søker hadde vært stum?

Hendelsen er ikke den første ved Ekeberg borettslag som har nådd medienes søkelys. I 2010 skrev Sandefjords Blad om at borettslaget fjernet en veranda mens én av beboerne var på ærend i byen. Borettslaget, som ligger i Bugårdsgata 16, består av 45 leiligheter.

– Hvorfor er det så viktig at beboerne må kunne snakke med hverandre her?

– Det er felles møter, der noen deltar og noen ikke, sier Andersen.

– Hva om en søker til borettslaget hadde vært stum. Ville dere avvist søknaden?

– Det har ikke blitt gjort noen vurdering på det. Det har ikke vært en aktuell problemstilling.

Andersen kjenner foreløpig ikke til at politiet er involvert i saken.

– Det var overraskende for meg. Jeg kan ikke skjønne at politiet har noe med dette å gjøre. Nei, men da er det sånn at de må reise sak for domstolen, sier han.

Får bo midlertidig hos broren

Når Sandefjords Blad møter Maryam og niesen fredag ettermiddag, er det niesen som tar for seg det meste av praten, og tolkningen. Maryam snakker imidlertid godt nok norsk til å kunne holde en vanlig samtale og komme seg rundt.

– Hun har ikke hatt mulighet til å lære seg norsk i en alder av 62 år. Hun har hatt tre kreftoperasjoner de siste ti årene, som har gjort at hun ikke har hatt mulighet til å studere norsk hele tiden, sier Maryams niese, som er svært engasjert i saken på vegne av tanten.

De 15 siste dagene har Maryam bodd hos søsteren sin, etter at kontrakten ved Torvet 1A gikk ut 31. desember.

Politiet skal ha tilbudt Maryam å ordne overnatting ved Krisesenteret i Vestfold, ettersom hun ikke fikk flytte inn i leiligheten i Bugårdsgata 16 fredag, men det ønsket ikke niesen.

– Hun får midlertidig bo hos broren sin i Tønsberg, før vi får ordnet opp i dette, sier hun.

LES MER: – Så drøy diskriminering har jeg ikke vært borti