Hvilken skuespiller ligner du mest på? Hvilket indianernavn har du? Og hvilken by passer best for akkurat deg?

«Vi sier ikke at man ikke skal benytte applikasjoner eller gjøre slike tester, men vi bør virkelig vurdere nøye om det er verdt det», skriver Tom Heine Nätt på Datasikkerhetsbloggen.no.

Nätt er lektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi. I tillegg skrev han i 2015 boka «Datasikkerhet - ikke bli svindlerens neste offer» sammen med Christian F. Heide.

Synet støttes av Kripos

Kripos syns det Nätt skriver er såpass viktig å fortelle om at de har spredd saken på Facebook. Dermed nås kanskje mange av dem som er «i faresonen».

– Ville du gitt bort alle kontaktene på telefonen din til en ukjent person for å få svare på en test, spør Kripos.

Les også: Facebook-virus herjer kontoer – slik kan du bli kvitt «Ray Ban»-problemet

For når du skal ta mange av disse testene, må du gi testprogrammet tilgang til personlig informasjon - for eksempel alle kontaktene dine - for å

gjennomføre analysen.

Testene kan virke som uskyldig moro, og i de fleste tilfeller er de også det.

Datasikkerhetsbloggen nevner et eksempel med en test, der du skal finne ut 20 navn som spiller en viktig rolle i livet ditt. Testen brukes som eksempel fordi den er en godt kjent test.

Testen spør om tilgang til en rekke data før du kan gjennomføre den:

  • All offentlig informasjon på Facebook-profilen din.
  • Vennelista di på Facebook.
  • Alle postene dine på tidslinja di.
  • Alle bildene i Facebook-profilen din.

Dette er ikke småtterier. Du ville kanskje tenkt annerledes dersom en fremmed person kom og spurte deg om de samme opplysningene.

Som bloggen skriver, har de ingen grunn til å tro at akkurat denne testen bruker informasjonen du gir fra deg til noe annet enn å kjøre testen. Men det finnes en hel jungel av slike tester på nettet.

Les også: Slik unngår du å bli svindlet når du handler på nett

Gis bort til du endrer det selv

Et par saker bør man ha i tankene før man går med på å gi fra seg all informasjon om seg selv, mener Datasikkerhetsbloggen.no:

Dersom en fremmed tok kontakt på e-post og bad om å bli lagt til som din venn på Facebook fordi han/hun skulle utføre en personlighetstest, ville vi da lagt til denne personen og i prinsipp gitt de samme rettigheter?

Neste gang du ser noen deler resultatet fra en slik test, kan du gjerne kommentere det.

Datasikkerhetsbloggen.no

En annen ting man bør være klar over er at disse rettighetene forblir gjeldende. Tjenesten vil i all fremtid ha tilgang til å lese ut den samme informasjonen. Det vil si helt til du manuelt går inn i sikkerhetsinnstillingene og fjerner applikasjonen igjen.

Les også: – Foreldre kan gjøre en stor forskjell

Kan selges videre

Veldig mange av testene du finner på nettet er gratis. Så for å tjene penger, men er Datasikkerhetsbloggen.no, kan det være en fare for at de som har laget testen, tjener penger på å selge personlig informasjon videre.

Han oppfordrer også alle om å minne hverandre om problemet på Facebook.

– Neste gang du ser noen deler resultatet fra en slik test, kan du gjerne kommentere det, skriver han.