Denne vil du ikke ha i huset ditt

Uønsket: Kenneth Ervik viser fram en uønsket beboer i alle hus: Rotta. Hvis du ikke er forsiktig, kan skadedyr lett ta seg inn i huset ditt og gjøre stor skade. Foto: Sigurd Øie

Uønsket: Kenneth Ervik viser fram en uønsket beboer i alle hus: Rotta. Hvis du ikke er forsiktig, kan skadedyr lett ta seg inn i huset ditt og gjøre stor skade. Foto: Sigurd Øie

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Alle huseiere må vurdere hvordan de skal hindre skadedyr i å komme inn i ­boligene sine, sier Kenneth Ervik i ­Tønsberg skadedyrkontroll.

DEL

Han er takstmann innenfor sopp og skadedyr, og har sett det meste av hva skadedyr kan gjøre av skade på huset ditt. I år er det museår. Det betyr 100 ganger flere mus som i et dårlig museår.

LES OGSÅ: De elsker matrestene og nedfallsfrukten din

Viktig å tette overalt

– Det viktigste er å tette alle steder hvor et skadedyr kan komme seg inn i huset. Tett kledningen og sett inn rotte- og musesperrer, anbefaler han.

Han sier at ventiler bør sjekkes og tettes. Er det sprekker i grunnmuren, kan skadedyr lett snike seg inn og ta vinterbolig i huset ditt.

– Kloakken må heller ikke glemmes. Her kan rotter komme seg inn, sier han.

LES OGSÅ: Blir invadert av mus

Formerer seg raskt

– Det sies at når du ser en rotte, er det mange i nærheten?

– Ett eneste rottepar formerer seg så raskt at de vil ha 800 etterkommere på ett år under gunstige forhold, sier Ervik.

Skadedyrbekjemperen sier at alle huseiere må tenke ­sanitasjon, det vil si å gjøre forholdene så utrivelige for ­skadedyrene som det er mulig.

– Sørg for at de ikke finner næring eller skjulesteder. Da trives de ikke, sier Ervik.

LES OGSÅ: Slik holder du mus og rotter ute

Sikre kompostbinger

Hageeiere bør fjerne avfallsfrukt fra hagen. Legger man det i en kompostbinge, er det viktig å sørge for at rotter og mus ikke slipper til. Vil du mate ­fugler, bør du sørge for at ­maten ikke kan nås av rotter og mus.

– Rotter og mus er redde for rovfugler, og liker vegetasjon å gjemme seg i. Gjør man det åpent rundt huset, vil det ikke være like forlokkende for dem å være der. Ikke la det ligge ­planker, paller, vedhauger eller andre ting nær huset der de kan gjemme seg, råder han.

Gnagere kan forårsake store skader, nettopp fordi de er ­gnagere.

– Rotter forserer lett vegger. De gnager seg gjennom porøs betong og tynne stålrør. De forserer vegger på jakt eller varme og mat, sier Ervik.

Har forårsaket branner

– Rotter og mus har forårsaket branner, fordi de er glade i å gnage på elektriske ledninger. De bruker blant annet plast i reirene sine. Rotter kan også smitte mennesker. De kan komme fra kloakken og rett inn i kjøkkenet ditt, sier han.

Ervik viser oss flere bilder med skrekkeksempler som Tønsberg skadedyrkontroll har avdekket. Her var det avføring i gulv, vegger og tak. Dersom rotter får i seg gift, kan de bli liggende døde i veggen. Begge ­deler lukter ille. Hvis man ikke griper tak i problemet med én gang man merker det, kan det svi i lommeboka.

– Det sies at én til to centimeter er nok til at en rotte kan slippe gjennom?

– Får rotta hodet inn en åpning, klemmer den kroppen etter. De er dyktige gnagere, og kommer seg forbi de fleste hindringer. De hopper høyt, er gode svømmere og dyktige klatrere. Som en tommelfingerregel kan man si at mus slipper inn i sprekker over seks millimeter, mens rotter kommer seg gjennom 20 millimeter. Rotter bor alle steder der det er mennesker, sier Ervik.

Artikkeltags