Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk i Sandefjord forklarer hvorfor i kveldens utgave av NRK Brannpunkt.

Bakgrunnen for at den lille fabrikken fra Sandefjord i det hele tatt hadde kommet inn i butikkene, var at det hadde skjært seg mellom Nidar og NorgesGruppen.

Nidar nektet å betale 18 millioner kroner for det som kalles joint marketing. Da gikk NorgesGruppen til Hval sjokoladefabrikk.

De ble bedt om å levere sjokoladeprodukter med nye navn og ny innpakning.

Men da Hvals produkter endelig skulle inn i butikkene ,ble Nidar og Norgesgruppene enige. De fikk den beste plasseringen, og markedsføringen.

Hvals sjokolader ble stående nesten urørt.

– Forbrukerne tror de får de beste produktene, men det er ikke sånn det fungerer, sier Forsberg til NRK Brennpunkt.

– Ikke korrekt framstilling

NorgesGruppens direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt, har flere innvendinger til påstandene.

Gulvik mener framstillingen av Hvals inntreden som leverandør til NorgesGruppen ikke er korrekt.

– Vi begynte å jobbe mot Hval lenge før det oppsto en konflikt med Nidar. Allerede i 2011 vurderte vi tre leverandører til å levere et nytt produkt. Forhandlingene med Nidar hadde ingenting med dette å gjøre, sier Gultvedt.

Han bekrefter at det ble kastet mange tonn med sjokolade.

– Vi beklager at det ble kastet flere tonn sjokolade. Vi jobber bevisst for å redusere kasting av mat, skriver Gultvedt i en epost.

Bryte tausheten

Steinar Kristiansen fra Larvik var sjefsforhandler for dagligvaregiganten NorgesGruppen. I kveld slakter han sin tidligere arbeidsgiver på Brennpunkt.

I 2005 fikk Steinar Kristiansen fra Larvik sparken som sjefsforhandler for NorgesGruppen, Norges største dagligvareaktør. Arbeidskonflikten endte med forlik og millionoppgjør.

Sluttavtalen inneholdt også en taushetsklausul. Men på NRK Brennpunkt i kveld avslører Kristiansen flere oppsiktsvekkende detaljer om hvordan matvaregigantene forhandler med leverandørene når de store dagligvareavtalene skal landes.

Dokumentaren etterlater et inntrykk av at matvareprodusentene må kjøpe seg plass i butikkhyllene. De som ikke blar opp, blir kastet ut.

– Jeg klarer ikke lenger å sitte stille og se på at noen få mennesker skal bli milliardærer, mens kundene betaler overpris. Jeg har stilt opp i dokumentaren på vegne av fem millioner forbrukere, sier Kristiansen til ØP.

– Vi oppførte oss som drittsekker

Østlands-Posten har sett kveldens dokumentar, og Kristiansen er sentral i programmet.

Blant annet forteller han om hvordan han og de andre forhandlerne brukte skitne triks, når leverandørene kom til forhandlingsbordet med NorgesGruppen.

– Vi plasserte dem alltid så de fikk sola i øynene. Vi oppførte oss som drittsekker, forteller Kristiansen til Brennpunkt.

Han forteller også at de pleide å late som de ikke hadde noen avtale, når leverandørene troppet opp for å forhandle.

– Vi gjorde det for å gjøre dem usikre.

Vanskelig å kommentere

Gultvedt i NorgesGruppen har følgende innvending til påstandene fra Kristiansen:

– Steinar Kristiansens påstander er det vanskelig for oss å kommentere fordi vi har en taushetsklausul i sluttavtalen som vi respekterer. Men vi kan slå fast at vi ikke kjenner oss igjen i det han nå forteller.