Frykt for enda en nyttårsfeiring med øyeskader

PASS PÅ! Fyverkeri er vakkert å se på, men vær forsiktig.

PASS PÅ! Fyverkeri er vakkert å se på, men vær forsiktig. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Under fjorårets nyttårsfeiring fikk 18 personer øyeskader av fyrverkeri. Bruk beskyttelsesbriller og hold deg edru, er blant rådene til nordmenn som skal innvie 2017 med fargesprakende sprengstoff.

DEL

(Tønsbergs Blad) OBS: Sterke bilder i saken!

– Vi jobber for at det skal bli null skader under nyttårsfeiringen, som jo skal være en hyggelig affære. Men det er fare for at det blir skader i år også. Vi håper folk bruker beskyttelsesbriller, er edru og holder barna unna der man skyter opp fyrverkeri, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Under fjorårets nyttårsfeiring fikk 18 personer øyeskader som følge av fyrverkeri, ifølge DSB. Antall personer som får fyrverkerirelaterte øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiringen, har ligget på mellom 15 og 18 de siste fem årene.

LES OGSÅ: Stjal fyrverkeri for tusenvis av kroner

Hender og fingre

I tillegg til øyeskader fikk folk i fjor også andre skader i ansiktet, skader på hender og fingre samt hørselsskader. Totalt 47 fyrverkerirelaterte personskader ble registrert i forbindelse med fjorårets nyttårsfeiring. Ti av de skadde var under 18 år.

Denne pasienten ved Førde Sentralsjukehus var blant dem som fikk øyeskader av fyrverkeri under nyttårsfeiringen i fjor.

Denne pasienten ved Førde Sentralsjukehus var blant dem som fikk øyeskader av fyrverkeri under nyttårsfeiringen i fjor. Foto:

– Man må ha oversikt over omgivelsene sine, og det er derfor det er så viktig at den som håndterer oppskytningen, er edru, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Denne nyttårsfeiringen blir helt spesiell (+)

Ikke tenn igjen

Avdelingsdirektøren understreker også at man aldri må prøve å tenne lunten to ganger: – Hvis det er et fyrverkeribatteri som ikke fungerer, ikke gå bort og prøv en gang til. At folk gjør det, er en årsak til at det skjer uhell, sier Pedersen.

RAKETTSKADE: Dette øyet er perforert av en plastsplint fra en nyttårsrakett. Fagfolk advarer mot uvettig fyrverkeribruk.

RAKETTSKADE: Dette øyet er perforert av en plastsplint fra en nyttårsrakett. Fagfolk advarer mot uvettig fyrverkeribruk. Foto:

Istedenfor å prøve å tenne igjen, skal man vente 30 minutter, dynke batteriet med vann og levere fyrverkeriet tilbake til forhandler, lyder rådet fra DSB. Og før man i det hele tatt tenner lunten, må man sørge for at batteriet står trygt og støtt.

– Folk må være forsiktige, slik at det blir et hyggelig nyttår, fremholder Pedersen.

Artikkeltags