SANDEFJORD: Et tusentalls fugler samlet seg mandag ettermiddag ved Bøkeskogen, like ved den trafikkerte veien mellom rundkjøringen på Fokserød og Kullerød.

Ifølge ornitolog og daglig leder i Fuglehjelpen, Pelle Wickstrøm, er dette en flokk med bjørkefink.

– Dette er en fugl som lever over tregrensen i Norge om sommeren, og hekker der oppe. Egentlig skulle disse vært borte fra Norge for lenge siden. Men fuglene blir forvirret av det endrede klimaet, mener Wickstrøm.

Spiser langs veien – blir påkjørt

Årsaken til at flokken har samlet seg langs veien, er ifølge ornitologen at de spiser grus.

– Bjørkefinken spiser alt som er på trærne, alt fra nøtter til frø. Men nå kan det være vanskelig å fordøye det, slik at de må gå ned på bakken for å spise grus og småstein. Det er nok årsaken til at de samles ved veien, sier ornitologen.

– Helt ordinært

Ifølge Kjetil Aa. Solbakken, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening, er det helt feil at fuglene er forvirret av klimaendringer, som Wickstrøm framholder.

– Det er helt ordinært at store flokker bjørkefink noen ganger kan ses på vinteren i de sørlige deler av Norge. Dette kan ikke kobles til klimaendringer, men til at bjørkefink foretrekker å spise bøkenøtter og opptrer i enorme flokker når denne matressursen er tilgjengelig. De spiser ofte på bakken, sier han, og legger til:

– At noen av fuglene ble påkjørt er jo ikke bra, men det skyldes at det er så mye fugler akkurat ved veien i dette området nå. Det er dessverre helt vanlig for mange fuglearter som oppholder seg nært veier, da de ofte ikke klarer å fly unna biler som kjører i høy hastighet. Dette skjer til alle årstider.


PÅKJØRT: Flere fugler ble påkjørt, da de ikke flyttet seg for bilene. (Foto: Atle Møller)

– Var veldig sløve

Nina Hansen var blant dem som tipset Sandefjords Blad om hendelsen.

– Jeg så flokken med en times mellomrom. Først gangen var like etter klokka 12.00. Da kjørte jeg i retning Torp, og da var det allerede mange fugler der. Vi tenkte «hva i all verden», at dette har vi aldri sett før, sier Hansen.

Da hun kjørte tilbake, etter et møte, oppdaget hun flere fugler ved Klinestadmoen.

– Da hadde det samlet seg enda flere, og de var enda sløvere. Da lå det ganske mange lik i veien, og det kan godt hende jeg var med på å sørge for at det ble flere, sier hun.

Hansen sto på hornet, men sier de gikk foran bilen i stedet for å fly avgårde.

– Vi var veldig forundret begge to. Vi så at fuglene var veldig ivrige på å spise, og gnafset ivrig på et eller annet. De var veldig sløve, sier hun.


LANGS VEIEN: Tusenvis av fugler var samlet i Bøkeskogen, blant annet. Mange av dem oppholdt seg langs veien. (Foto: Atle Møller)

Ber bilister kjøre forsiktig

Wickstrøm ber bilistene være forsiktige når de ser disse flokkene.

– De er ikke så kjappe som på sommeren. Nå har de ikke så god tilgang til mat, så da går de på halv maskin og blir sløvere. Dette er en liten tragedie, men det skjer at de ikke flyr unna når bilene kommer, sier han.


(Foto: Atle Møller)