Flere hunder døde av ukjent sykdom – nå stenges hundeparkene

STENGT: Hundeparken i Sandefjord stneger dørene.

STENGT: Hundeparken i Sandefjord stneger dørene. Foto:

Av

Minst 20 hunder kan være døde av sykdommen som har rammet Østlandet den siste tiden. Nå stenges hundeparkene i kommunen.

DEL

– Det meldes nå om opptil 20 døde hunder på østlandsområdet og vi stenger derfor parken med umiddelbar virkning, opplyser Sandefjord Hundepark på sin Facebook-side.

Dette er i tråd med Mattilsynets anbefaling til hundeeiere om å begrense kontakten mellom hunder.

Ifølge Norsk Kennel Klub (NKK) er det påvist sykdomstilfeller i Hamar, Tynset, Moss, Hønefoss og Lørenskog, i tillegg til Oslo-området. Smitten kan også ha kommet til Trondheim.

– Parken vil mest sannsynlig bli fysisk stengt i løpet av dagen, men håper alle respekterer alvorligheten i situasjonen og følger rådene fra NKK og Mattilsynet – og tar kontakt med veterinær om det er nødvendig, opplyser hundeparken.

Hundeparken i Stokke er også stengt på grunn av sykdommen. De skriver på Facebook at avgjørelsen er tatt i samsvar med Stokke dyreklinikk.

Flere døde

Det finnes ingen felles oversikt over sykdomstilfellene, men det antas at minst 20 hunder er døde så langt, opplyser veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura i en pressemelding.

Det er uklart hvilket virus eller bakterie som forårsaker sykdommen. Prøver tas nå for å avdekke hvilket smittestoff det er snakk om.

– Det er derfor for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse tilfellene. Likevel er det flere likhetstrekk som gjør at vi anbefaler hundeeiere over hele landet til å ta sine forholdsregler, sier Rygg.

Blodig diaré

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet sier til VG at de foreløpig har informasjon om at sju hunder kan ha dødd av sykdommen, men ifølge Anicura kan altså omfanget være langt større.

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området.

– Symptomene for denne alvorlige sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene, oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest, sier Rygg.

RÅD TIL HUNDEEIERE ETTER SYKDOMSTILFELLER

På grunn av en uavklart situasjon og flere sykdomstilfeller anbefales alle hundeeiere å følge disse rådene:

* Begrens nærkontakt med andre hunder.

* Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.

* Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.

* Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.

* Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.

* Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

* Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Kilde: Anicura, Mattilsynet

Artikkeltags