(Jarlsberg Avis)

Brukollapsen skjedde noen hundre meter nord for Bentsrudkrysset i sydgående løp, ved Mofjellbekken bru.

Geoteknikere, byggeleder og bruspesialister var på stedet fra 16.30–tiden. Litt etter klokken 17 opplyste byggeleder Odd Tandberg i Statens vegvesen at geo-ekspertene hadde sett på området, men ikke konkludert noe.

– Det er et stort ras som er gått her. Mer vet jeg ikke, sier Tandberg.

Hvor lenge brua vil være stengt, vet han ikke.

– Det er nok en stund til ekspertene kan begynne å jobbe der. Vi vet ikke hva som er skjedd, annet enn at det har vært store bevegelser i grunnen, sa Johnsrud like før klokken 16.

Da ble det fortsatt arbeidet med å stabilisere stedet for å unngå menneskelig skade.

Anleggsmaskin

På en pressekonferanse litt etter klokka 17 forteller avdelingsdirektør i Vestfold, Ingunn Foss, at hun ikke kjenner til om det har vært noen forvarsel til hendelsen.

- Vi har hatt en alvorlig skade på en bro. Vi har fagfolk ute, som prøver å finne ut hvorfor det har skjedd. Det har vært svikt i fundamentet, forklarer Foss, som sier en av pilarene har sklidd ut som en følge av raset.

Statens vegvesen kan ikke si noe om når veien kan åpne igjen.

– Vi jobber så lenge det er lys og gjør det vi kan for å finne årsaken. Vi kan bekrefte at det var en anleggsmaskin under brua, men pr. nå kan vi ikke si noe om hvorfor den var der, sier Foss.

– Knekker og smeller

– Vi kan høre at det knekker og smeller fra bruelementene. Det er ikke ferdig å rase der.

Det var en av de første tilbakemeldingene fra frilansfotograf Stener Kalberg, som var en av de aller første som kom fram til den skadde brua på E18.

– All E18-trafikk er stengt nå, og blir ledet via Holmestrand, forteller han.

Begge bruene er skadet, men det er brua i det sørgående løpet på E18 det er mest kritisk for.

– Den henger i lufta under der. Den andre brua har fått store sprekker i fundamentet, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Vestfold politidistrikt.

– Det har gått et stort ras

Fotograf Kalberg opplyser at det kan se ut til å være fyllmasse som er lagt på bakken ved den ene bropilaren som kan ha utløst skadene.

– For meg ser det ut til at det har rast fra fyllmassen, og at det har tatt med seg fundamentet til en bropilar, sier Kalberg.

Ifølge Tønsbergs Blads fotograf på stedet, Per Gilding, er det et stort bekkefar som har rast ut under broen.

– Det står også en bulldozer nedi denne bekken, forteller Per Gilding.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke kjøre 110 på hele E18

Frykter at brua vil kollapse mer

Rundt 45 personer, som var i bilene nærmest knekkpunktet, ble i 16-tiden evakuert i minibusser.

Vestfold politidistrikt opplyser at tre tunge kjøretøyer, én minibuss og flere personbiler står igjen på stedet.

– De kan ikke hente bilene sine, fordi vi er redd for at det kan rase mer, sier Johnsrud i politiet.

LES OGSÅ: Ingen erstatning etter Hanekleiv-raset

– Vet ikke hva som har skjedd

Vi vet faktisk ikke hva som har skjedd, og er på vei til Hellandbrua nå. Meldingen vi har fått, er at det skal være grunnbrudd, men vi vet ikke.

Det sier overingeniør Odd Tandberg i Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Raset i Hanekleivtunnelen til Høyesterett

– Overlykkelige

To trafikanter brannmannskapene snakket med forteller at de kjente brua sviktet under deres biler, og de ga full gass opp av dumpa på vei sydover.

– Vi er overlykkelig at det ikke sto en bil med folk i nede i knekken da vi kom til Skjeggestad bru, sier brannmester Erik Løken. Han og vaktlaget fra brannstasjon på Kopstad var først på skadestedet av nødetatene.

– Vi så med en gang at begge bruspennene var påvirket og fikk stoppet trafikken i begge retninger på E18. Da vi ankom kjørte det fortsatt biler i nordgående retning, mens trafikken sto i sydgående. En bil fikk slått i stykker bunnpanna, men vi er veldig glade for at dette gikk så bra, sier Løken.