Fyllekjøring og råkjøring med elsparkesykkel kan bøtelegges: – Lurt å tenke seg om en gang eller to

VARIABLE BREMSER: Elsparkesyklene er ganske spreke og bremsekapasiteten på dem er variabel. Så det gjelder å ikke gi på for mye for å rekke å stoppe i tide.

VARIABLE BREMSER: Elsparkesyklene er ganske spreke og bremsekapasiteten på dem er variabel. Så det gjelder å ikke gi på for mye for å rekke å stoppe i tide. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Elsparkesykler et et relativt nytt fenomen som har inntatt mange av landets byer. Derfor er det viktig for folk å huske på at regelverket er det samme for elsparkesykler, som det er for vanlige sykler. – Bryter du reglene kan det vanke bøter, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

DEL

En del eier sikkert en egen sparkesykkel, men det blir også flere og flere sparkesykler som gjøres tilgjengelige for utleie.

Nettopp det at mange sparkesykler kun er leies for en kort periode av personen som bruker den, kan gjøre at kunnskapen om trafikkreglene er lavere.

– Elsparkesyklene er ganske spreke og bremsekapasiteten på dem er variabel. Så det gjelder å ikke gi på for mye for å rekke å stoppe i tide, sier Sødal.

– Bruk sunn fornuft

Flere har etterlyst et regelverk for parkering av elsparkesykler, men Sødal sier at det per i dag er de samme reglene som for en vanlig sykkel. Parkering reguleres av trafikkreglene.

– Reglene sier at du kan parkere på gang- og sykkelvei, fortau eller gågate så lenge sparkesykkelen ikke er til unødig hinder eller ulempe. Dette er de samme reglene som for sykkel. Her gjelder det å bruke sunn fornuft, sier NAF-rådgiveren.

I hovedsak skal elsparkesykler brukes i veien eller i sykkelfelt, ifølge Sødal. Bruker man sparkesykkelen på fortauet må man ta hensyn til de som går, noe som betyr at man må ned i gangfart når man passerer fotgjengere.

– Råkjøring på fortau kan gi bot. Botens størrelse vil bli satt etter en skjønnsmessig vurdering, sier han.

Bøter på flere tusen kroner

Det er ingen egen promillegrense på elsykkel, sykkel eller elsparkesykkel. Likevel er det ikke slik at det er fritt fram å bruke elsparkesykkel når man har drukket, og man kan bli straffet dersom man kjører i påvirket tilstand.

Hvor stor boten blir, er riktignok en skjønnsmessig vurdering av politiet. Det har vært tilfeller av bøter på 3000 til 5000 kroner.

– Nå går vi inn i festivalsommeren og flere nyter det fine været. Det er lurt å tenke seg om en gang eller to før man bruker elsparkesykkel rundt i byen, sier Sødal og legger til:

– Elsparkesyklene som leies ut kan vanligvis ikke låses opp sent på kvelden eller natten, men på dagtid må man ta vurderingen selv.

Artikkeltags