Havforskningsinstituttet: - Man sperrer øynene opp når man får den

Stolte: Sondre Viken og Julian Farmen Leskovsky fikk sanktpetersfisk i garnet da de i helgen var på fisketur med Pål Holtan Leskovsky. 	Foto: Privat

Stolte: Sondre Viken og Julian Farmen Leskovsky fikk sanktpetersfisk i garnet da de i helgen var på fisketur med Pål Holtan Leskovsky. Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det hører med til sjeldenhetene at man får fisk fra Middelhavet i Sandefjord. Men Pål Holtan Leskovsky fikk delikatessefisken i garnet nylig.

DEL

– Det var jo litt morsomt å få den fisken. Jeg hadde aldri sett den før, forteller hobbyfiskeren.

I helga hadde han med seg sønnen Julian Farmen Leskovsky (4) og nabogutten Sondre Vike (11), ut på fjorden for å trekke garnet som var satt.

Normalt sett dukker det opp de vanlige norske fiskeartene i garnet. Men denne gangen fikk de tre fiskerne seg altså en liten overraskelse da en sanktpetersfisk var en del av fangsten.

Måtte spørre

– Jeg skjønte raskt at dette var en fisk jeg aldri hadde sett før, og at den var litt annerledes enn våre fisker. Vi måtte derfor dra for å spørre en yrkesfisker om han kjente til denne fisken. Det gjorde han ikke. Fiskeren hadde en fiskebok som han kikket i, og etter noen timer ringte han meg tilbake. Da hadde han funnet ut hva slags fisk vi hadde fått i garnet, sier Pål Holtan Leskovsky.

Ifølge Wikipedia er sanktpetersfisk en art som først og fremst liker seg i varmere strøk. Den er mest utbredt i Atlanterhavet, Det indiske hav, Stille- havet og Middelhavet.

I nyere tid har fisken likevel blitt mer vanlig å se i norske farvann nord til Trøndelag.

– Den har vært observert i Norge i 10-15 år i hvert fall. Men det er fortsatt sånn at man sperrer øynene opp når man ser den. Den er jo litt annerledes enn de andre fiskene, forteller Jan Atle Knutsen ved Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ: Yrkesfisker Helge (84): - Jeg ligger og drar meg til 01:30 hver natt 

Ikke spist

Sanktpetersfisk kan bli opptil 90 centimeter lang og veie åtte kilo. Så stor var ikke fisken Pål Holtan Leskovsky og hans to hjelpefiskere fikk garnet ved Asnesodden. Den veide 300 gram.

Foreløpig har ikke trioen smakt på fisken som visstnok skal smake meget godt.

– Hehe... nei, vi måtte lese oss litt opp på den. Vi turte ikke spise den før vi visste at det var en matfisk, sier han og ler.

– Vi har vært mye ute og fisket i sommer. Men dette var første gang vi hadde satt garn. Jeg tviler på at vi hadde fått den i fangsten om vi hadde fisket uten garn, legger han til.

Artikkeltags