Husker du 100-årsflommen i 1995? I år frykter de like store vannmengder

VÅRFLOM: Blir det vårflom kan veibanen i Strandpromenaden fort bli fylt med vann igjen. Arkivfoto: Tone Merethe Ude

VÅRFLOM: Blir det vårflom kan veibanen i Strandpromenaden fort bli fylt med vann igjen. Arkivfoto: Tone Merethe Ude

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er nemlig opp mot tre ganger så mye snø flere steder i vinter, og det kan by på store problemer til våren.

DEL

Flommen på Østlandet i 1995 fikk tilnavnet Vesleofsen og ødela for 1,8 milliarder kroner. Ekstremflommen var så stor at en person omkom da bilen han satt i ble tatt av vannmassene ved Lillehammer, og 7.000 mennesker ble evakuert, hovedsakelig på indre Østlandet, men også områdene rundt Oslofjorden var rammet.

Årsaken til flommen da var at det kom større snømengder enn normalt, men ikke like mye som i år. Så startet snøen å smelte som normalt, før det ble kaldt igjen.

LES OGSÅ: Spilleriet holdt det gående i noen måneder. Nå er det kroken på døra (+)

– Veldig likt 1995

I år er det mer snø enn på mange år, også i Vestfold. Mest snø i forhold til normalperioden for 1981–2010 er det faktisk i Vestfold, Buskerud, Østfold og på Sørlandet, med over 300 prosent over normalen.

Lenger opp i fjellet er det mellom 100 og 200 prosent mer snø ifølge nettstedet senorge.no

.

– Det er all grunn til å være obs på situasjonen, som er veldig lik den i 1995 med mye snø i fjellet og en lang kuldeperiode. Blir det plutselig varme og mye nedbør, vil forholdene ligge til rette for en skikkelig vårflom, sier kilimaforsker Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret til yr.no.

Han forteller at flommen i 1995 ville blitt like stor som Storofsen i 1789, den største Norge har hatt noen gang, hvis det ikke hadde vært for tiltakene som ble satt inn i forkant.

(Saken fortsetter under bildet)

VÅT VÅR: Meløstranda Camping er ofte utsatt ved flom. I 2007 var det morgenbad først, for å komme fram til en morgenkaffe på plattingen. Hvis vårvarmen kommer brått kan årets flom bli verre enn for snart 11 år siden. (Arkivfoto: Frode Evensen)

VÅT VÅR: Meløstranda Camping er ofte utsatt ved flom. I 2007 var det morgenbad først, for å komme fram til en morgenkaffe på plattingen. Hvis vårvarmen kommer brått kan årets flom bli verre enn for snart 11 år siden. (Arkivfoto: Frode Evensen)

LES OGSÅ: Solgte sjokolade for 47 millioner kroner (+)

NVE ber kommuner forberede

Nå er det meldt om fortsatt kaldt vær de neste ukene, og det betyr at det ikke blir noen snøsmelting med det første. Hvis det da brått kommer varmere vær, og høye temperaturer, er det fare for at store vannmengder skal ned fra fjellet samtidig, også via Numedalslågen og ut ved Larvik.

– Hvis vi nærmer oss mai uten at det har vært noe særlig mildvær, da er det grunn til å være bekymret. Men noen varmeperioder i april kan bidra med mye i smeltingen. Så lenge oppvarmingen skjer gradvis, vil det gå bra.

Norges Vassdrags og Energiverk sendte forrige uke en prognose for våren, og oppfordret kommuner som vet de ofte sliter med flom om våren, til å gå i gang med forberedende tiltak – i tilfelle det blir en større vårflom enn normalt.

«Hvis det skulle bli mye nedbør kombinert med varme, vil det bli uvanlig stor flom». skriver NVE.

Den første varslingen på om det er fare for vårflom kommer rett før påske:

«Vi gjør også oppmerksom på at de store snømengdene i lavlandet i Sør-Norge kan føre til overvannsproblemer i tettbygde strøk når det blir mildvær. Vi vil derfor minne om at det i år er ekstra viktig å holde alle avløpsveier, som kummer, kulverter m.m., åpne når det blir varmere i været og snøsmeltingen starter», skriver NVE.

Artikkeltags