Har du kjørt mellom Gjennestad og Skjee kirke, har du kanskje lagt merke til kjøkkenhagen som stadig vokser på nordsiden av Raveien.

– Vi har satt av ett mål til dette. Egentlig leier vi vekk all jorda vår til Bjertnæs & Hoel som driver med salatproduksjon, men de var villige til å sette av ett mål til dette, forteller Geir Mellingen ved Gjennestad hagesenter.

I et hjørne av det store jordet, spirer og gror det nå en rekke forskjellige spiselige vekster. Men det er stor forskjell på å dyrke salat og grønnsaker i Norge enn i Syria. Det merker Zuher AlAeed. Han kommer fra en av tre flyktningfamilier som har fått jord.

To av de tre familiene er kurdiske, én er syrisk.

Takker norsk ildsjel

AlAeed snakker knapt norsk, men lærer både språk og kultur, og får drive med noe han føler er nyttig mens han er ute og jobber på jordet. I Syria var han bonde. I dag får han blant annet lære at det ikke er nødvendig å vanne plantene hele natta. Det kommer tross alt mye regn utover den norske sommeren.

– Dessuten vil vannet bare forsvinne langt nedover i Raet, som vi er på toppen av nå, forteller Frode Rustøy. Han har engasjert ser for flyktningene, og har fungert som mellommann for flyktningene og Gjennestad.

AlAeed kommer bort til Sandefjords Blads utsendte og vil at vi særlig får med oss én ting:

– Frode – bra mann! sier han og smiler.

Les også: Hvis Bahri vil bo med jentene sine, kan han miste retten til norskopplæring og inntekt

(Saken fortsetter under bildet.)

Kjapp innføring i istiden

Men hva var dette Raet Frode sa noe om?

Rustøy forklarer ved å skyve jorda foran sandalen sin. Det blir etter hvert en liten haug foran foten. En kort innføring om istiden gir dem forklaringen på hvorfor de ikke bør vanne hele natta. Her er det nemlig langt ned til fast fjell, og vannet vil bare synke langt ned og være til liten nytte for plantene de dyrker.

Det kommer til å bli mye mat av det som nå spirer i jorda: Sommersalat, issalat, hjertesalat, sylteagurk, gulrøtter og poteter.

AlAeed er veldig glad for at familien og han får denne muligheten. Han har vært i Norge i halvannet år, men først i vinter ble han gjenforent med kona og de sju barna deres. Ett åttende barn døde under krigen i Syria.

Les også: Slik preget flyktningkrisen kommunen