Ryanair fastholder å flytte, skjebnetimer på Rygge

Flypassasjeravgiften som skal innføres fra 1. juni, har fått Ryanair til å si opp baseavtalen med Rygge fra 1. november. (Arkivfoto: Terje Holm)

Flypassasjeravgiften som skal innføres fra 1. juni, har fått Ryanair til å si opp baseavtalen med Rygge fra 1. november. (Arkivfoto: Terje Holm)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ledelsen ved Rygge Sivile lufthavn har vært i møter med de tillitsvalgte. Et varslet styremøte i ettermiddag kan avklare om flyplassen stenger dørene etter 1. november.

DEL

– Ryanair holder fast på å flytte. Det går mot en stopp. Det gjør dessverre det, sa styreleder Svein Hurlen til ABC Nyheter i forrige uke.

Han vil verken bekrefte eller avkrefte at det skal avholdes et styremøte tirsdag ettermiddag. Men etter det NTB får opplyst, framgår dette av en protokoll som er sendt de ansatte i etterkant av et møte mellom flyplassledelsen og de tillitsvalgte.

– Jobbet hardt

Markedssjef Silje N. Thoresen ved Rygge sivile lufthavn vil heller ikke si om en endelig avgjørelse om flyplassens framtid er i ferd med å bli fattet.

– Helt siden avgiften ble kjent har styret og eierne jobbet hardt med saken for å finne en løsning for videre drift etter 1. november, sier hun.

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik mener det er trist om prosessen ender med at flyplassen blir nedlagt.

– I så fall er det som en direkte konsekvens av flyseteavgiften, sier hun til NTB.

Flypassasjeravgiften som skal innføres fra 1. juni, har fått Ryanair til å si opp baseavtalen med Rygge fra 1. november. Dersom det irske lavprisselskapet forsvinner, vil antallet passasjerer synke fra 1,6 million til 500.000, noe ledelsen mener vil gjøre flyplassen til et underskuddsforetak.

Rygge lufthavn

  1. Offisielt navn er Moss Lufthavn Rygge
  2. Ligger på Rygge flystasjon, på grensen mellom Rygge og Råde i Østfold, om lag 10 kilometer sørøst for Moss sentrum.
  3. Den sivile lufthavnen åpnet i 2007. Den eies av Forsvaret, men drives av det private selskapet Rygge sivile lufthavn AS.
  4. Rygge sivile lufthavn varsler at de legger ned virksomheten dersom den nye flypassasjeravgiften innføres fra 1. juni. Årsaken er at det irske lavprisselskapet Ryanair vil stenge sin base på Rygge 1. november, med mindre avgiften skrinlegges.
  5. Uten Ryanair vil den årlige trafikken falle fra 1,6 millioner passasjerer i fjor, til under 500.000, noe ledelsen mener vil gjøre flyplassen til et underskuddsforetak.
  6. En nedlegging vil berøre 500 arbeidsplasser på flyplassen direkte og ytterligere 500 arbeidsplasser vil bli indirekte berørt.

(Kilde: NTB, Wikipedia) (©NTB)

Skal innføres

Innføringen av flypassasjeravgiften ble tidligere i år utsatt fra 1. april til 1. juni, noe som gir 250 millioner kroner i mindre inntekter til staten enn forutsatt i budsjettforliket i fjor høst.

Trass i utsettelsen har finansminister Siv Jensen (Frp) hele tiden vært tydelig på at stortingsvedtaket fra i fjor høst skal følges opp. Den 13. mai ble forskriften formelt fastsatt av Finansdepartementet, etter at en disputt med EFTAs overvåkingsorgan ESA foreløpig er ryddet av veien.

Neppe strøket

Motstandernes siste håp for endring er nå at avgiften vil bli strøket under forhandlingene på borgerlig side om revidert nasjonalbudsjett. Kilder i forhandlingsrommet avviser imidlertid dette som helt uaktuelt overfor NTB.

Flere fagforbund, arbeidsgiverorganisasjoner samt deler av opposisjonen på Stortinget har protestert mot innføringen av avgiften. Den har også vakt til dels sterk motstand lokalt i Østfold, der rundt 1.000 arbeidsplasser direkte eller indirekte kan bli berørt. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken