Svineribbe, pinnekjøtt, alkohol og lettvint kollegasex er innholdet i den festsesong vi nå er inne i, og som sexologer og samlivseksperter over hele landet advarer mot:

 – Tenk deg godt om før du slipper deg løs på julebordet – et vinterblot der det plutselig er lov å drikke med begge hender. Barrièren for seksuell kontakt forsvinner eller brytes ned, og det blir sett på som mindre farlig å være utro, skriver Fredriksstad Blad på sine nettsider.

Del

13.000 i utroundersøkelse

Grensene er forskjellige. Går din individuelle grense for utroskap ved et kyss eller ved en hemmelig sms til en elsker eller elskerinne? De mest konservative ekteskapsrådgivere mener den går ved bare den blotte tanke på et sidesprang.

 Det svenske datingnettstedet «Zoosk» har spurt sine lesere om hvor grensen for utroskap går. 65 prosent mener den går ved et kyss.

Hele 13.000 single personer i åtte land har vært med i den omfattende spørreundersøkelsen.

Samlivseksperten Eva Rusz støtter synspunktet. – Det handler om personlig revir. Et kyss er en ekstremt intim situasjon, sier Rusz til svenske Aftonbladet. Hun understreker at det for de fleste er selvsagt å være monogam, det vil si: én kjæreste av gangen.

Spesialist i klinisk sexologi og psykologi Anders Lindskog i Fredrikstad påpeker at vårt problem er at vi egentlig vil ha flere partnere.

LES OGSÅ: Jepp, du er i trøbbel

«Vi er ikke monogame»

– I biologisk forstand er vi ikke monogame. Vi vil ha flere partnere. Dersom vi ønsker å være monogame, må vi jobbe med det, sier Lindskog.

Med andre ord kolliderer disse to kampene, når vi kombinerer vår lyst på flere seksualpartnere med julebord-kultur, der alkoholinntaket bryter ned sperrene for utroskap

– Vi får lyst på det vi ser. På den måten er jobben en arena der vi finner hverandre. Samtidig kan det være vanskelig å fordype kontakten om man er gift. Ved julebordet blir det lettere, på grunn av tradisjon og alkohol, mener sexologen.

– I biologisk forstand er vi ikke monogame, mener sexolog og psykolog Anders Lindskog, som sier vi må jobbe for det, skal vi klare det.

Vi får lyst på det vi ser.

– Betyr det at det er vårt sanne jeg som kommer fram på julebordene, nemlig det jeg-et som ikke vil være monogamt?

– Nei, så enkelt er det ikke. Vårt biologiske jeg er ikke det samme som vårt sanne jeg.

– Ligger det under utroskap også på julebord at forholdet skranter fra før?

– Det kan det gjøre. Jeg pleier å si det slik at vi gjerne bruker 5.000 kroner på service på bilen, slik at den alltid er i god stand, men ikke 2.000 kroner i året på en terapeut for å gi forholdet service. Noen vedlikeholder jo også bilen hjemme, men dette er ikke vellykket for andre, poengterer Lindskog.

– Forventer du ekstra pågang på ditt kontor over nyttår, når utroskapen har florert i desember?

– Antakelig. Etter alle ferier er pågangen større, fordi vi tilbringer mer tid sammen når vi har fri. Dermed øker også antallet konflikter, forklarer sexolog og psykolog Anders Lindskog.

LES OGSÅ: Fristet til utroskap i ferien

Detektiv til jul?

Mistanken om at kjæresten er utro fører til amerikanske tilstander også i Norge. Flere leier inn en privatetterforsker rett før jul for å finne ut om kjæresten er utro på julebordet, skriver VG Nett.

– Det er julebordsesong, firmajulebord og veldig mye utroskap som foregår på arbeidsplasser og mellom kolleger, sier Martin Waage, privatetterforsker i AIS Norge Privatetterforskning.

LES OGSÅ: Bør du spionere?

Han sier de merker et klart oppsving, og at de har fått mellom 10 og 12 forespørsler om slike oppdrag de siste to månedene. Sydenturer etterforskes også av privatdetektiver. Terje Holt Horslund, daglig leder i THH Consulting, sier de finner utroskap i stort sett alle slike saker de blir bedt om å etterforske.

 – Det kommer flere og flere oppdrag før jul, og vi har kanskje 30–40 prosent oppgang i forhold til resten av året, sier Holt Horslund.

LES OGSÅ: Slik bevarer du julefreden