Selv drevne julebordsgjengere går fra tid til annen i fella og drikker for mye mens festlighetene pågår. Det er en særdeles dårlig idé! Det kan lett føre til at man går i mange andre julebordfeller, som gjør neste arbeidsdag til en svært pinlig affære.

Del

- Så fin du er!

Den første feilen angående alkoholinntak er å drikke seg full allerede på vorspielet. Da risikerer man å sovne med hodet i ribbetallerkenen, etter først å ha klådd litt på borddamen.

Generelt bør man absolutt ikke klå på kollegaer og man bør droppe å endelig fortelle en kollega hvor nydelig han/hun her. Vent til neste arbeidsdag med slike betroelser. Detaljerte beskrivelser av hvor sexy kollegaen din er i kveldens antrekk bør du droppe, men å si «Så fin du er i kveld» er lov.

Klining/sex med nære kolleger/sjefer bør helst ikke forekomme – verken mens julebordet pågår eller i etterkant.

Du skal ikke stjele

Vær oppmerksom på hvor mye alkohol du egentlig får i deg under middagen. Noen ganger har kvinner bordkavalerer som skjenker jevnt og trutt i glassene deres – gjerne uten at de ser det.

Et par akevitter ekstra under middagen fører fort til situasjoner du kan komme til å angre på neste dag. Det er heller ikke smart å stjele drikkebonger fra kollegaer. Du ender da opp som sørpe full og med mange uvenner.

Når du hører at du selv snøvler er det et sikkert tegn på at et par glass vann er bedre enn mer akevitt den nærmeste timen. Sannheten kommer gjerne ikke fram før klokken to på natta, så det er best å være noenlunde klar i toppen til da.

Dropp impulstaler

Om man er på julebord med show er det lett for en med litt skjev gange å engasjere seg høylytt i hva som foregår på scenen. Tilrop fra salen er sjelden velkomment under slike tilstelninger.

Husk at du skal spise maten fra din egen tallerken og ikke gå løs på naboens.

Under middagen bør du unngå å holde tale på impuls. Om du holder tale, skal den være kortfattet og gjerne litt morsom. Du bør ikke komme med kommentarer til andres taler og unngå taler med negativ omtale av andre på jobben. Takk gjerne julebordkomiteen for strålende gjennomført arrangement!

Hvite tennissokker

Når det gjelder bekledning er det lurt å pynte seg, men du trenger svært sjelden å møte opp i full galla. En pen dress for herrer og en pen kjole/bukse og topp for damer holder som regel i massevis.

Herrene bør huske slipsnål, i hvert fall passe på så slipset ikke havner i ribbesausen.

En velkledd mann bør ha nypussede sko og ikke ha på hvite tennissokker. Slipset bør sitte rundt halsen lengst mulig. Å ha det rundt panna er absolutt party, men det ser bedre ut i lomma.

Kle deg riktig

Damene bør huske på at det er vinter i Norge, så de bør ha med seg ekstra tøy til å ha på om de skal ut for å røyke eller må stå lenge i taxikø på slutten av kvelden. Det er dumt å avslutte kvelden på legevakta med forfrysninger fordi man ikke gadd å ta på seg varme klær.

En viktig huskeregel for fulle jenter etter dobesøk er å sørge for at kjolen ikke har hektet seg opp i strømpebuksa.

Dopapir som henger fast under skoen ser heller ikke så veldig smart ut. Både menn og damer bør tenke på hva de har på bena. Det er ingen lur idé å troppe opp i nyinnkjøpte sko. Det fører fort til gnagsår.

Silikonpupper

Mange har opplevd pinlige situasjoner i julebordsammenheng, men de fleste som forteller historiene har selvfølgelig ikke gjort dette selv. Her er noen av de anonyme historiene vi har fått lov til å dele:

- Det ble ganske pinlig når to kollegaer i min tidligere jobb krøp under et bord med en lang duk og hadde sitt private show der, forteller en.

- Jeg har hørt om en dame som hadde nettopp hadde fått nye silikonpupper. Litt ut på kvelden ville mange se resultatet og hun var ikke vond å be!

Lønnsforhandlinger

Det er ingen lur idé å liveblogge om hvor full sjefen er. Tenk også på hvordan du blir avbildet sammen med kollegaer. Selv om du er restriktiv med hva slags bilder du legger ut på facebook er det mange som gladelig legger ut kveldens verste fyllebilder.

Dropp medarbeidersamtaler og lønnsforhandlinger på julebordet.

Tøm heller ikke sjela di for kollegaer. Prøv å ikke snakke jobb. Dette er en anledning til å bli kjent med folk på en annen måte. Unngå kollegaer du ikke trives med istedenfor å «snakke fra levra» med skyhøy promille.

Dansing

På dansegulvet skal du ikke oppføre deg som en bajas. Dans på gulvet og ikke bordet. Ikke overta jobben til DJen og spill alle dine favorittlåter. Det er ikke alle som har like god musikksmak som deg. Når du skal hjem er det viktig å ikke sjangle halvfull hjem alene. Ta en taxi!

I morgen...

Om du har problemer med å huske alle disse rådene når du er sving på julebordet, er det én ting du ikke må glemme: Ha det gøy, men husk at det finnes en morgendag!

Rådene for julebordsoppførsel er ført i pennen av Trine Dahl Johansen fra dittoslo.no