Gå til sidens hovedinnhold

Slik reiser du trygt med kjæledyra

Artikkelen er over 6 år gammel

Mens noen plasserer Fido eller Passopp på kennel eller hos naboen, velger andre å ta dem med seg på sommerferie.

Tilhører du sistnevnte kategori slipper du å kjenne på savnet etter din firbente venn.

Men det er derimot en del ting du må huske på før du drar. Spesielt hvis du skal utenfor Norges grenser. Skal du for eksempel til Sverige med enten hund, katt eller ilder, må dyret ha ID-merking og eget EU-pass. Passet skal inneholde eierinformasjon, litt informasjon om dyret, ID-merking, samt liste over hvilke vaksiner og parasittbehandlinger dyret har fått.

– Reglene står bra beskrevet på Mat-tilsynets hjemmeside, opplyser Linn Stentun, veterinær ved Din Dyreklinikk i Sandefjord.

– Man kan også ta kontakt med Mattilsynet dersom man har spørsmål. Det er for sent å gjøre noe dersom man blir stoppet, sier Gro Jahren, ansvarlig veterinær hos Dyrlegens Senter/Dyreklinikk 24 på Stub.

Begge veterinærene påpeker at det er viktig å følge reglene nøye. De legger også til at det er et ekstra krav som gjelder for hunder som skal hjem igjen fra Sverige. Før du tar med deg hunden hjem til Norge, må den behandles mot revens dvergbendelorm. Dette må gjøres mellom 24 og 120 timer før innreise til Norge. Behandlingen må attesteres av veterinær og være innført i hundens pass.

– Dersom man kun skal på en kort tur til Sverige, kan man gi hunden behandling (tabletter) før du drar til Sverige. Hvis man gjør dette, og hunden for eksempel har vært i skogen, på gress eller hvis det er fare for smitte, kan det i tillegg være lurt å gi en ormekur etter hjemkomst, forteller Stentun.

 

Har du planer om å dra til andre EU-land enn Sverige, må din firbente venn ha rabiesvaksinasjon i tillegg.

– Den må gis til dyret minst tre uker før avreise, og vaksinen varer i ett år, informerer Stentun.

Man skal i tillegg alltid forholde seg til reglene som gjelder i landet man skal til. Sørg derfor for at du har skriftlig og oppdatert informasjon om reglene som gjelder for innreise i det aktuelle landet.

– Det er opptil eieren å finne ut om det er noe mer man må ha. Man bør kontakte Mattilsynet dersom man er usikker på noe, forklarer Stentun.

– Flåttbeskyttelse kan være lurt i utlandet, mener Jahren.

Skal du reise langt av gårde skal du kanskje kjøre med fly. Det er fullt mulig å ha med seg kjæledyr om bord, men det er viktig å sette seg inn i reglene i god tid før avreise. Flyselskapene må, ifølge Norsk Kennel Klub (NKK), følge et strengt internasjonalt regelverk fra International Air Transport Association (IATA), før de kan påta seg ansvaret for å transportere hunden din. Retningslinjene ved flyreiser er utarbeidet av veterinærmyndigheter og tar for seg alt fra hva som skal skje før avreise, krav til transportburet til regler for hvordan den firbente skal lastes om bord på flyet. Reglene fra IATA sier at hunden både skal kunne stå oppreist, snu seg, sitte oppreist og ligge naturlig. Lovteksten er nærmest identisk med de etiske retningslinjene NKK har for hund som oppholder seg i bur, ifølge NKK.

I tillegg til IATA-reglene har som regel flyselskapene egne særregler som må følges. Så det er lurt å sjekke med flyselskapet du skal reise med – i god tid før avreise, i forhold til hva slags regler som gjelder.

 

– Dersom både dyret og buret/ bagen veier under åtte kilo, kan man ha det med i kabinen. Veier det mer, må det sendes som last, sier Stentun.

Noen dyr kan bli stresset ved å være i bur. Det finnes beroligende man kan gi, men Jahren vil imidlertid ikke anbefale dette.

LES OGSÅ: Pasienter fra hele landet henvises til Sandefjord

– Hovedregelen er at man bør unngå å gi beroligende. For man mister tilsynet til dyret under flyreisen, og noen dyr kan også bli mer stresset av å få beroligende. Man bør heller trene på bruk av bur i forkant av flyreisen, sier hun, og legger til:

– Det finnes også noe som heter Adaptil, som er beroligende feromoner til hund. Det er et naturlig hjelpemiddel, som via duftstoffer gir beroligende effekt. Det kan fungere i reisesammenheng, og det finnes som halsbånd og spray.

Mens noen velger å fly, foretrekker andre å bruke bil i ferien. Veterinærene har flere råd til dem som skal på bilferie med sine firbente venner. Blant annet er det viktig at dyret er sikret – enten i godkjent bur/bag/sele. Videre bør man legge inn flere stopp og lufteturer underveis. Dyret må få tilgang til vann i løpet av reisen, dyret bør ikke spise rett før avreise (kan bli bilsyk og kvalm) og dyr som ikke er bilvante bør ha tilvenning i forkant av turen. Og sist, men ikke minst, man må ikke etterlate dyret alene i bilen i sommervarmen.

– En bilkupé kan bli overopphetet fryktelig fort. Det kan bli fatalt for dyret, forteller Jahren.

LES OGSÅ: Er hunden din blitt dement?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.