– Vi får flere og flere kunder som vil ha alt økologisk, forteller butikksjef Petter Dale hos KIWI i Moveien.

Frukt- og grøntsjef i butikken, Ida Lavold, forteller at mange spør dem om økologiske varer de ikke har.

Og det er ikke bare KIWI som merker at nordmenn har blitt mer interessert i økologisk mat. Landbruksdirektoratets oversikter viser at salget av økologiske matvarer steg med 11,5 prosent i første halvår i år, sammenlignet med året før. De siste fem årene har salget mer enn doblet seg.

Barnefamilier viser seg å være de ivrigste kjøperne av økologisk.

Stor etterspørsel

I Dales KIWI-butikk har de til enhver tid opp mot 200 økologiske varer. Men etterspørselen er så stor at de ikke alltid får alt det de ønsker seg fra leverandørene.

Det samme problemet merker de hos Meny Indre Havn, som sannsynligvis har byens største utvalget av økologiske matvarer (se faktaboks).

Det økologiske utvalget i Sandefjord

  • Meny: Minst 250 økologiske varer. Butikkene kan velge blant 1.400 varer.
  • Meny Indre Havn har sannsynligvis det største utvalget i Sandefjord, med 430 varer i butikken akkurat nå.
  • Coop Extra: Rundt 400 produkter.
  • Coop Obs: 370 produkter.
  • Coop Prix: 270 produkter.
  • Kiwi: Rundt 180 ulike varer.
  • Rema 1000: Rundt 50 varer. Butikkene kan velge blant 200.
  • Kilde: Kjedene

– Tilgjengeligheten er der, men det kan av og til ta litt for lang tid å få det hit, synes frukt- og grøntsjefen i Meny-butikken, Trine Barth.

Samtidig er det ikke mer enn fire år siden man kunne lese om at økologisk melk måtte tappes på «vanlig» kartong for å få solgt alt man produserte. Nå er det derimot motsatt. Mange økologiske varer klarer man ikke å levere nok av.

Les ogå: – Vi skal være en lavpriskjede

– Best rett fra gården

På Trine Barths 16 år hos Meny har det økologiske utvalget av frukt og grønt eksplodert fra en håndfull til rundt 70 frukt- og grøntvarer.

Én av kundene som tar med seg varer fra butikkens økologiske hyller er Aase Boye Hansen.

– Jeg prøver å følge litt med på hva de har. Men det beste er å få det rett fra gården. Også dyrker jeg en del selv om sommeren, forteller den eldre damen.

Frukt- og grøntsjefen bekrefter at mange av dem som handler økologisk er veldig interesserte.

Tidligere var økologiske varer jevnt over dyrere enn vanlige varer. De siste årene har prisene jevnet seg litt ut.

– Vi er opptatt av å ha utvalget kundene våre spør etter. De har friheten til å velge vanlig eller økologisk, poengterer fruktsjefen.

Landbrukspolitikk

Til tross for det gode utvalget hos Meny, er det fortsatt langt opp til utvalget i våre naboland Sverige og Danmark.

– At utvalget her i landet er lavere, har nok med politikk å gjøre, mener Barth.