Gå til sidens hovedinnhold

Knallvarme ga tidenes strømsmell

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyeste måling av strømprisene noensinne.

(Vestviken 24)

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har etter våre målinger aldri være høyere enn de var i juni, sier Camilla Rochlenge, rådgiver ved seksjon for prisstatisikk ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til Nettavisen.

En lang og hard vinter kombinert med en varm og tørr sommer har nemlig fått store konsekvenser for vannkraften i Norge. En uvanlig varm junimåned førte til et kraftig prishopp for strøm.

«Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,9 prosent i juni, til nytt historisk høyt nivå», skriver SSB tirsdag.

Siden målingene til SSB startet i 1979 har prisene altså aldri vært dyrere.

Kraftig økning siden forrige sommer

Siden juli 2015, da strømprisene var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisitet inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent.

Spesielt det siste året har strømprisene økt kraftig, og prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 30,7 prosent høyere i juni i år enn i samme måned i fjor.

Det er naturlig nok ikke bare forbrukerne som får en høy strømregning i varmen. Tall lagt frem tirsdag viste at elektrisitetsprisene i produsentprisindeksen (PPI) økte hele 19,4 prosent fra mai til juni. SSB, som vanligvis er veldig forsiktige i ordbruken, omtaler dette som «en relativt kraftig prisøkning».

Tørt og dyrt

Det er altså den tørre sommeren som er grunnen til de svindyre strømprisene i Norge. 
Siden strømprisene i Norge kommer fra vannkraft, betyr lite nedbør og høy varme også dyrere strøm.

«Flere ting har preget kraftmarkedet den siste perioden. Rask snøsmelting tidligere i år førte til lavere priser på våren. I juni har perioder med varmt vær og mangel på nedbør sannsynligvis påvirket prisene», skriver SSB.

SSB skriver at i løpet av juni gikk fyllingsgraden i norske vannmagasin fra å være på et normalt nivå for denne tiden av året til ett lavere nivå enn medianen for perioden 1990-2017.

Prisene er nå på sitt høyeste siden 2011. 

Kommentarer til denne saken