(Tønsbergs Blad)

[Nettavisen] Mange reiser i disse dager på ferie, og om man allerede grøsser litt av tanken på å dele do med andre føler man i alle fall på bakteriefobien i varme, svette land med mer eller mindre umoderne porselenskontorer.

Ofte vil man kanskje beroliges av et par lag med toalettpapir mellom seg selv og toalettringen, men dette har ikke noe for seg. Selv ikke toalettsetebeskyttere, som er ment å beskytte mot bakterier med eneste formål, er noe særlig å sette sin lit til.

Heldigvis mener eksperter at du ikke har så mye å være redd for, med eller uten noe mellom deg og toalettringen, skriver USA Today.

– Mindre hygienisk

Men om du hadde tanker om at du beskyttet deg ved å bruke toalettpapir eller toalettsetebeskyttere, så gjør du derimot det motsatte.

– Toalettsetebeskyttere er absorberende, og bakteriene passerer enkelt gjennom de relativt store hullene i papiret, sier Kelly Reynolds, helseforsker ved Universitetet i Arizona til avisen.

Å dekke til toalettsetet kan i verste fall gjøre situasjonen verre. Ved å plassere biter av toalettpapir på setet gir man bakteriene mer rom til å gro, ifølge Raymond Martin, direktør ved British Toilet Association.

– Dette gjør praksisen mindre hygienisk, sier han til Buzzfeed.

Lukk dolokket

Heldigvis er risken for bakterispredning ved å bruke samme toalettsete som andre uansett liten, isolert sett. Det er nemlig større sannsynlighet for at bakteriene spres når du trekker ned. Derfor bør du alltid lukke dolokket før du skyller ned, om du ønsker å beskytte deg mot bakterier.

Det som nevnes som positivt ved å bruke toalettsetebeskyttere er at de forhindrer mange i å stå på huk over dosetet, noe som fører til mer søl.

Husk på at toalettpapiret du bruker til å dekke til toalettsetet med allerede kan ha blitt utsatt for denne sprayen av bakterier som kommer når man trekker ned.

Professor i forebyggende medisin ved Vanderbilt University, William Schaffner, sier til Huffington Post at forskning tilbakeviser at man kan smittes av seksuelle overførbare sykdommer eller gastrointestinale infeksjoner gjennom det å alene sette seg på et toalettsete. Som nevnt tidligere er det når man skyller ned at bakterier i hovedsak spres.

Det du kan gjøre er å vaske toalettsetet med en antibakteriell rens før du setter deg ned, om det får deg til å føle deg litt bedre.

Nøye håndvask

Pass også på å alltid vaske deg nøye på hendene etter et dobesøk.

Å vaske hender er noe vi har gjort fra vi var små, men likevel er det kanskje ikke alle som vet at det krever litt mer enn en noen sekunder med rennende vann og såpe for å bli helt ren.

Ny forskning, publisert i Infection Control and Hospital Epidemologi, viser at den mest effektive måten å vaske hendene sine på består av en prosess på seks steg, som tar 43 sekunder fra start til slutt, skriver Women's Health Mag.

Her er de seks stegene, som man skal kombinere med såpe og vann:

1. Gni hendene dine sammen, håndflate mot håndflate.
2. Bruk den høyre høyden til å gni den venstre med, og vask mellom fingrene. Bytt så hånd og gjør det samme.
3. Plasser hendene slik at håndflatene vender mot hverandre, flett fingrene i hverandre, og gni.
4. La baksidene av fingrene dine møte hverandre i et grep, og gni fra side til side.
5. Plasser den ene hånden rundt tommelen din, og gni. Bytt så side og gjør det samme.
6. Gni fingrene på den ene hånden med håndflaten til den andre. Bytt så side.