Natt til torsdag og i morgentimene har folk i Sandefjord-området kunnet se et sjeldent lysfenomen på himmelen, såkalte lyspilarer.

– Jeg har bare ventet på dem nå når det endelig ble kaldt nok. Sist vi hadde mange var den kalde vinteren 2009/2010, forteller TV-meteorolog John Smits til NRK.

 

Smits forklarer at slike lyspilarer kan oppstå når det er kaldt vær, kaldere enn minus 10, og ganske lavt vanndampinnhold i lufta. Det må ikke forveksles med nordlys.

– Det er et optisk fenomen hvor lyset fra lyskilder på bakken brytes og reflekteres i små isplater. For å danne lysstripene, som altså er et optisk bedrag, må de aller fleste av isplatene sveve rundt i lufta i samme orientering, gjerne liggende. Da blir brytningen og refleksjonen av lyset fra en lyskilde det samme, og lyset sett fra øyet til den som ser på samles i en ganske konsentrert stråle, sier han til NRK.

Himmelen trenger ikke å forskjønnes av lyspilarer for at det skal oppstå flotte fotomotiver. Det har flere sandefjordinger forstått, og ekstra hyggelig er det når de tagges med #sbnett, slik at flest mulig kan få nyte de vakre fotografiene.