Alf Solberg svarer på spørsmål fra forbipasserende, i radioen og på telefonen som ringer både titt og ofte. Norges Bygdeungdomslags høstarrangement er én av organisasjonens høydepunkter gjennom året, og det har vært planlagt i halvannet år.

Den lokale arrangementslederen har ansvaret for over 150 frivillige som skal sørge for mat, aktiviteter og husly for de 400 NBU-medlemmene fra hele landet, og ikke minst skal seks norgesmestre kåres.

– Det er mye å gjøre, men med fantastisk dugnadshjelp går det veldig fint. Både store og små bidrar. Til frokost i dag fikk vi blant annet nybakte brød fra Andebu Bygdekvinnelag, forteller Solberg.

Delte ut NM-titler

Bak ham ruses en motorsag, og flisene spruter når det konkurreres i teknikk, hastighet og presisjon i kampen om tittelen som norgesmester i motorsag.

– Det er den gjeveste tittelen denne helgen. Hele norgeseliten er her for å konkurrere, sier Solberg.
I tillegg ble det konkurrert i NM-titler der du ikke måtte være proff idrettsutøver for å være med. NM i maskinmelking, NM i bløtkake, Norges beste handyman skulle kåres og hvem som var best på eksteriørdømming av sau.

– Meningen med tevlingene er jo å vise ferdigheter innenfor de ulike arbeidsoppgavene i bondeyrket. Både ute i skogen og på kjøkkenet, sier arrangementslederen.

Lokalt engasjement

Men det var ikke bare tøffe konkurranser. Det ble nok tid det sosiale med frisk luft, latter og dans også. Det ble arrangert turer i skogen, i tillegg til standup-kurs, og både fredag og lørdag var det dans med livemusikk i idrettshallen.

– Et slikt arrangement skaper lokalt engasjement i mange år framover, sier Solberg fornøyd.