Gransker barnevernsinstitusjon i Sandefjord kommune

UNDERSØKES: Fylkesmannen skal finne ut om driften ved Stokkekollektivet er forsvarlig etter å ha mottatt klage på barnevernsinstitusjonen.

UNDERSØKES: Fylkesmannen skal finne ut om driften ved Stokkekollektivet er forsvarlig etter å ha mottatt klage på barnevernsinstitusjonen. Foto:

Fylkesmannen skal granske Stokkekollektivet etter at en gutt døde av overdose etter å ha rømte fra institusjonen.

DEL

Moren til en 18 år gammel gutt har klaget Stokkekollektivet inn til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark etter at sønnen hennes døde av en overdose etter å ha rømt fra barnevernsinstitusjonen for andre gang, det melder NRK. Som 17-åring ble han plassert ved kollektivet av barnevernet i sin hjemkommune et annet sted i landet. Dette var etter morens ønske fordi han hadde rusproblemer.

NRK skriver at moren mener at alt gikk feil for sønnen under oppholdet. Han skal ha blitt utsatt for urett, fikk lite mestringsfølelse og lovnader ble ikke fulgt. Ifølge moren skal han ha ringt hjem og ønsket å forlate Stokkekollektivet ved flere anledninger, blant annet etter å ha vært i isolat.

Stokkekollektiver er en del av Klokkegårdstiftelen, og ligger i det som tidligere var Stokke kommune.

«Kollektivene benytter ikke isolat. Det refereres til en inntakstur av fire dagers varighet. Vanligvis ringer vi ikke familie mens inntaksturen pågår. Mor syns dette var svært vanskelig, noe vi har uttrykt forståelse for og beklaget i etterkant,» skriver advokat og styreleder ved Klokkegårstiftelsen, Ove Andersen, til NRK.

LES OGSÅ: Sandrina (29) var fosterhjemsbarn. Nå hjelper hun andre inn i voksenlivet 

– Veldig alvorlig

Det er nå åpnet en full systemrevisjon av institusjonen. Fylkesmannen kommer til å undersøke om driften er forsvarlig gjennom å intervjue de ansatte og snakke med alle de involverte partene etter saken med det tragiske utfallet.

– De siste klagene vi har fått på Klokkergårdstiftelsen avdeling Stokkekollektivet, ser vi veldig alvorlig på, sier direktør for oppvekstavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, Kari Evensen, til NRK.

Leder av Stokkekollektivets, Hilde B. Fjelldal, skriver dette i en e-post til NRK:

«Vi imøtegår denne revisjonen ved å forelegge etterspurt dokumentasjon, og samarbeide slik at aktuelle forhold kan belyses best mulig. Vi er også bundet av taushetsplikt, og finner det derfor ikke riktig å uttale oss i media».

Stokkekollektivet har i tillegg blitt anmeldt til politiet av en ansatt, som for tiden er sykemeldt fra jobben sin. Årsaken er at han mener at barn og unge med rus- og adferdsproblemer ikke får den hjelpen de har krav på ved barnevernsinstitusjonen. Stokkekollektivet sier til NRK at de ikke har blitt varslet av politiet om dette, og de vet foreløpig ikke hva de er anmeldt for.

LES OGSÅ: Foreldre fikk barnevernsmøte med ordføreren: – Det er ingen som kontrollerer arbeidsmetodene deres 

Artikkeltags