Bare se men ikke røre ...

PLUTSELIG VINTER: Isen på Goksjø ser fristende ut, men du bør ennå vente noen dager før du finner fram skøytene.

PLUTSELIG VINTER: Isen på Goksjø ser fristende ut, men du bør ennå vente noen dager før du finner fram skøytene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Isen på Goksjø begynner å se fristende ut. Men før du finner fram skøytene fra boden bør du absolutt lese dette.

DEL

Isen har lagt seg i vikene på Goksjø, og ser ved første øyekast ganske fin ut.

Sandefjords Blad har testet isen ved Svinessaga, et sted der mange legger ut på skøytetur. Isen er kanskje noe humpete, men ser fin og kompakt ut.

Men, det er alltid lurt å teste isen før man går utpå. Derfor smeller vi en støvelhæl i isen, mens vi står på bryggekanten. Ved andre spark slår isen sprekker. Her er det med andre ord for tidlig å begi seg ut.

(Saken fortsetter under bildet.)

SPREKKER OPP: Et par støvelspark i isen, og den sprekker opp. Den er med andre ord ikke trygg og gå på, og da er den i hvert fall ikke trygg å gå på skøyter på.

SPREKKER OPP: Et par støvelspark i isen, og den sprekker opp. Den er med andre ord ikke trygg og gå på, og da er den i hvert fall ikke trygg å gå på skøyter på. Foto:

Vi løsner et flak som ligger inntil brygga, og måler tykkelsen til 3,5 centimeter.

Det er ikke nok. På nettsiden varsom.no, hvor det ligger ismeldinger for hele landet, sier de også litt om hva som kan kalles sikker is. Der anbefaler de «minst 10 cm stålis før man går på isen. Med sikkerhetsutstyr, trening på redning, og flere i følge, kan man strekke grensen nedover mot 5 cm, men da øker sannsynligheten for å gå gjennom betydelig.»

Les også: Nå skal vi endelig få svar på hva som virkelig lever i Goksjø

(Under bildet får du vite hva du bør følge med på.)

TRE CENTIMETER: Isflaket avslører tykkelsen på sien innerst ved brygga ved Svinessaga. Det er ikke tykt nok til å holde et menneske oppe.

TRE CENTIMETER: Isflaket avslører tykkelsen på sien innerst ved brygga ved Svinessaga. Det er ikke tykt nok til å holde et menneske oppe. Foto:

Styrelederen i Sandefjord turistforening, Ragnar Standal, har ikke selv sjekket isforholdene på Goksjø ennå, men skal snart ta seg en tur for å se.

– Det er jo egentlig aldri sikker is - det finnes bare sikre skøyteløpere. Folk må ta de forholdsreglene som gjelder fram til man får en ismelding fra oss i turistforeningen, sier han.

Med det mener han at en hver som skal ut på skøytetur må ta med seg sikkerhetsutstyr. Det inkluderer ispigger, 25 meters kasteline og en vanntett pose i sekken med ekstra skift.

Resultatet av målingene legger de ut på varsom.no, så tipset er å følge med der.

Les også: Slik så det ut i Sandefjord sentrum 7. desember

Artikkeltags