Gunnar (51) vil åpne hjemmet for flyktninger

Hjerte og plass for flyktninger: Gunnar Hunskaar har mer enn nok av plass i villaen på Haukerød. Nå vil han at både han og Sandefjord kommune åpner døra for flyktningene. Foto: Jan Roaldset

Hjerte og plass for flyktninger: Gunnar Hunskaar har mer enn nok av plass i villaen på Haukerød. Nå vil han at både han og Sandefjord kommune åpner døra for flyktningene. Foto: Jan Roaldset

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Gunnar Hunskaar (51) fra Sandefjord mener det bokstavelig: Han vil åpne døra for flyktninger. Dramaet i Middelhavet har gjort noe med ham.

DEL

– Vi har det så godt her i landet. TV-bilder fra katastrofer rundt i verden berører oss knapt, sier Haukerød-mannen. Men da en kvinnelig TV2-reporter gråt på skjermen forleden foran fortvilte flyktninger som hadde overlevd, ble han grepet på en helt spesiell måte.

Glad for statsrådsbrev

Og han merker seg at Frp-statsråd Solveig Horne i et brev til landets ordførere torsdag ba dem ta imot flere flyktninger enn det myndighetene hittil har bedt om. For Sandefjords del dreier det seg om 158 i 2015 og 2016 til sammen, hvorav 23 av dem direkte knyttet til krigen i Syria og katastrofen i Middelhavet.

Gunnar Hunskaar har god tid til å tenke om dagen. Det siste året har han vært arbeidssøker, etter at han og kollegene ble sagt opp på grunn av innskrenkninger. Han har «nådd middagshøyden», som det heter, og reflekterer mer rundt tilværelsen og samfunnet enn i yngre og travlere år. Nå bor han alene med to katter i den 270 kvadratmeter store villaen i Hemsbakken, med datteren på 11 år hos seg annenhver uke. Han har to voksne barn som har flyttet ut, og har nok av plass. Og åpner mer enn gjerne døra for flyktninger.

– Jeg skal ikke ha mye for det. Det holder at jeg får dekket driftsutgiftene. Det viktigste for meg er å hjelpe. Jeg synes så ufattelig synd på de stakkars menneskene, som flykter fra død og fordervelse i hjemlandet.

Innlegg på Facebook

Hittil har omsorgen for andre begrenset seg til noen kroner til kreftsaken og Røde Kors.
På Facebook har han forfattet følgende til ettertanke, både for ham selv og andre:

«Jeg har sittet for lenge på sidelinjen og spist ostepop og Stratos mens nyhetene på TV2 og NRK rapporterer om mennesker i ufattelig nød! Nå vil jeg prøve å gjøre litt mer enn før! Og NB! Ingen kritikk til noen her, alle gjør hva man føler for, men det er lov å påminne om litt annet en sol, vin, reiser og alt som «skinner» her på FB.»

– Tenk om det var du og jeg som fløt rundt i en gummibåt i Skagerak, og danskene ikke ville ta imot oss?! Du må være ute en vinternatt for å skjønne hvordan det er å fryse. Hadde vi erfart elendigheten på egen kropp, hadde vi gjort mye mer. Og vi ville jo ikke sagt nei til en venn eller et familiemedlem?! Det er fordi det er afrikanere, og vi kjenner dem ikke, at vi vegrer oss. Vi nordmenn har det som i eventyret: Det er vi som bor i slottet, alle de andre er utenfor, som «Piken med svovelstikkene», sier Gunnar Hunskaar engasjert.

I forrige uke gikk denne båten med flyktninger på grunn utenfor Hellas. Tre døde.

I forrige uke gikk denne båten med flyktninger på grunn utenfor Hellas. Tre døde. Foto:

I forrige uke gikk denne båten med flyktninger på grunn utenfor Hellas. Tre døde. (Foto: NTB Scanpix)

Brev til Bjørn Ole

Det er ikke bare statsråd Solveig Horne som har sendt brev til ordføreren. Også Hunskaar har skrevet, ganske så utfordrende. Han mener Sandefjord bør gjøre mer enn det sentrale myndigheter ber om eller pålegger oss. «Du er en god person slik jeg kjenner deg, og jeg tror du vil det beste. Men hvor er dere i denne saken, som er viktigere en mye annet, slik jeg ser det», skriver han.

LEDER: Du kan mene hva du vil - men er det greit?

- Ikke ja nå

Det sitter langt inne for ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) å si ja til appellen fra Frp-statsråden.

Han har ikke rukket å lese brevet fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.
– Jeg har derfor heller ikke diskutert saken med de andre politikerne i Høyre. Men det er en kjensgjerning at vi har et annet syn på dette enn vedtaket fra Arbeiderpartiets landsmøte om 10.000 syriske flyktninger, sier Gleditsch.

Han mener vi får mer igjen for pengene om flyktningene får hjelp i det landet de tilhører, i stedet for at vi skal ta dem imot i Norge. Og peker på at altfor mange flyktninger fortsatt venter i mottak, fordi det ikke er mulig å finne plass til dem rundt om i norske kommuner.

– Jeg mener Sandefjord har tatt imot i overkant av det vi klarer å absorbere, sier ordføreren.

Lise Tanum Aulie, helse- og sosialsjef i Sandefjord, fikk brevet fra statsråden på bordet fredag.

– På grunn av situasjonen i verden er det forståelig og påregnelig at det kommer en slik anmodning, så det tar vi det til etterretning. Administrasjonens oppgave er å utarbeide en saksutredning raskt, slik at de folkevalgte får mulighet til å ta stilling til dette innen fristen 27. mai. Vi skal forsøke å få til behandling i formannskapet 5. mai, dersom ordføreren ønsker en slik saksgang. Rådmannens innstilling blir offentlig når saken sendes ut til de folkevalgte, sier Lise Tanum Aulie.

LES OGSÅ: Slik vil Sandefjord-rederen hjelpe

Slik kan du hjelpe:

  • Støtte arbeid til Flyktninghjelpen, FN og mange andre organisasjoner, som driver store nødhjelpsprogrammer for å gi krigsrammede syrere og de som rammes av kriser på Afrikas Horn et håp og nye muligheter i sine hjemtrakter.
  • Støtte hjelpearbeidet i Middelhavet og landene som tar i mot båtflyktningene, f.eks.gjennom Redd Barna, Røde Kors, UNHCR og CARITAS. Bruke sosiale medier – spre informasjon, skrive støtteerklæringer – f.eks. til Flyktninghjelpens og mange andres krav om at Norge skal bidra mer til redningsarbeidet i Middelhavet.
  • Engasjere deg for flyktninger der du bor og be kommunen din om å ta imot flere.
  • Den største gruppen av båtflyktningene kommer fra Syria: Støtte Flyktninghjelpens krav om én milliard ekstra kroner til hjelpearbeidet i Syria og nabolandene, og 10.000 kvoteflyktninger fordelt på i år og neste år.Kilde: Flyktninghjelpen.no

Artikkeltags