Dette må du sjekke før du kjøper hytte her

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det er mange ting å tenke på før hyttedrømmen blir oppfylt.

DEL

Utsikt og tilgjngelighet er ofte øverst på prioriteringslisten når man skal kjøpe fjellhytte. Men hvis du skal på hyttejakt, er det flere ting å ta hensyn til.

– Fjellhyttene som selges kan være av veldig ulik kvalitet. Dette henger ofte sammen med når de ble bygget. «Gerhardsenhyttene» fra 1950-tallet ble ofte bygget på dugnad, og kan være av litt ymse kvalitet hvis de ikke er oppgradert, sier Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han legger til at for fjellhytter som skal brukes om vinteren, er det svært viktig å sjekke både byggemåte og ikke minst hvor god isolasjon som finnes.

Utbygging

Ifølge Pihl er det viktig å lese salgsoppgaven godt, og sjekke hva som kan gjøres av utbygginger eller ombygginger av fjellhytta. Noen kommuner er veldig restriktive på hva som kan gjøres, mens det andre steder er lettere å få gjort utbedringer.

Skiføret i hytteområdet i årene framover er også viktig, mener Pihl.

– Det vil etter hvert være viktig hvor høyt opp på fjellet hytta ligger. Ønsker du skiføre i framtiden, vil høyden over havet være med å avgjøre etter hvert som vintrene blir mildere, påpeker Carsten Henrik Pihl.

– Dette er spesielt viktig hvis man kjøper hytte ved et alpinanlegg. Hvor snøsikkert er dette alpinanlegget i framtiden? Det er ikke alltid like morsomt å bo i en hyttelandsby inntil et nedlagt anlegg, uttaler Pihl.

Gode råd

Forbrukerrådgiveren mener det er viktig å ta hensyn til følgende sju forhold når drømmehytta skal anskaffes:

Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft, må du kikke opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytta – særlig langs kantene for å se om det ser greit ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytta tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan nemlig blir dyrt!

Tomta: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygging av flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Hva følger med hytta? Noen hytter selges med innbo. Men som oftest ikke alt. Les nøye hva som følger med, eller om selger tar med seg noe.

Artikkeltags