Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonal sjakkmester, vil bli best i Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Nest høyeste grad, internasjonal mester, er ikke nok for Johan-Sebastian. Han skal bli best i Norge. Det kan skje allerede denne uka.

I slutten av juni nådde Johan-Sebastian Christiansen fra Huvik i Sandefjord den nye graden, i Visma Open i Sverige. Da fikk han det tredje nappet.

I kombinasjon med en rating på 2.400 var det nok til å kunne kalle seg internasjonal mester, for øvrig den nest yngste i Norge.

Tidligere er han blitt fidemester, som er den laveste av tre grader i sjakkverdenen.

Kjemper om kongepokal

Men 17-åringen sikter høyere: Det er NM på Nordstrand i Oslo 4.–11. juli. Han har tidligere blitt norgesmester i aldersbestemte klasser, men i år deltar han for første gang i elite. Da konkurrerer han mot de beste i Norge.

Målet er å få kongepokalen til odel og eie, og kunne titulere seg som norgesmester.

Da går i han i så fall i fotsporene til sjakkstjerner som Simen Agdestein og Magnus Carlsen. Også de ble best i Norge på samme alder.

Agdestein stolt lærer

– Det som skjedde i Sverige, er til stor inspirasjon for meg og gjengen rundt Johan-Sebastian, og forhåpentlig også for ham selv. Virkelig vel fortjent. Han har satset mye, sier Simen Agdestein, kjent sjakklegende i Norge og læreren til sandefjordingen på Toppidrettsgymnaset på Bekkestua.

Han er spesielt imponert over Johan-Sebastians store engasjement. I kombinasjon med talentet mener Agdestein det ikke er noen grenser for hvor langt han kan nå.

– Johan-Sebastian er allerede på nivå med 24-årige Jon Ludvig Hammer, som er nummer to i Norge og vaker på ypperste verdenselite. Johan-Sebastian må bare holde fast ved at sjakk er gøy, og holde fokus på det, sier Agdestein.

Huvik-gutten møtte sjakkbrettet første gang som seksåring på ferie i Tyrkia. I framtida blir det levebrødet.

Han vil bli stormester før myndighetsalder, ved hjelp av sin spesielle måte å spille på: råtassen, den aggressive, praktiker og mindre opptatt av teoriene. På den måten blir han lagt merke til.

Sjakk døgnet rundt

Johan-Sebastian er også i landslagstroppen i sjakk, han spiller for elitelaget Vålerenga sjakklubb og holder fortsatt kontakten med moderklubben Caissa i Sandefjord, som ungdomsmedlem. Det går i sjakk døgnet rundt for 17-åringen.

Kommentarer til denne saken