Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere fyller feil drivstoff

Artikkelen er over 2 år gammel

Å fylle feil drivstoff på bilen kan koste deg dyrt.

(Tønsbergs Blad) Så langt i 2018 har antallet feilfyllinger økt med 25 prosent, ifølge en pressemelding fra Frende Forsikring.

– Vi har sett en stor økning i antallet feilfyllinger i år. Til nå i år er det kun to måneder som har vært lavere enn 2017-tallene, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Regionsjef i Falck redningstjeneste Kjetil Kval-Engstad tror stress i hverdagen er en viktig årsak til at stadig flere fyller feil.

Flere biler i husstanden

– Vi ser også at mange har flere biler i husstanden, gjerne da med forskjellig drivstoff. Det kan også være en faktor at alle typer drivstoff som regel finnes på alle pumper, sier han.

– En rekke uhell skjer når noen har lånt sin kjæres bil eller kjører en arbeidsbil på diesel og bensin privat. Eller omvendt, sier Frendes fagsjef i  pressemeldingen.

– De fleste sakene koster mellom 5000 og 10.000 kroner å reparere, men det gjelder de tilfellene der føreren ikke har startet opp og kjørt med feil drivstoff, sier Ytre-Hauge.

LES OGSÅ: Nå er det høysesong for å kjøre på dyr – slik unngår du ulykkene

Opptil 100.000 kroner

Da er det kun snakk om tømming og rengjøring av tank, kanskje skifting av noen dyser.

– Det er når bilen har kjørt at sjansen øker for at det er skjedd skader i motoren. Da blir det fort kostbart, gjerne opp mot 100.000 kroner. Heldigvis er det få skader per år som er så ille, sier fagsjefen.

Hans beste råd dersom man skulle  være uheldig å fylle feil er at man ikke starter bilen.

– Det er først når du starter motoren at drivstoff blir sugd inn i dyser og motor. Da oppstår skaden. Så hvis du oppdager det før du har startet, ring veihjelp og få bilen tauet til verksted, sier Ytre-Hauge.

LES OGSÅ: Nå skal den sunkne skøyta på Framnes tvangsheves – og de ansvarlige må ta regninga

Nyere dieselbiler

Og hvis man ikke kommer på det selv?

Da stopper bilen. Eldre biler tåler mer en nye.

– Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt, sier leder for motortakst i Frende, Svein Monsen.

De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko.

Her er noen av Frendes råd mot feilfylling og skader:

  • Tenk før du tanker, og ikke fyll på rutinen. Tenk over hvilken bil du har og gjør et bevisst valg, hver gang.
  • Er du i tvil og låner noen andre sin bil, eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.
  • Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om/hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling.
  • Innser du feilen mens du kjører, stopp så raskt du kan.
  • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.