Stadig flere fyller feil drivstoff

Fyller du feil drivstoff på bilen kan det koste deg opptil 100.000 kroner.

Fyller du feil drivstoff på bilen kan det koste deg opptil 100.000 kroner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Å fylle feil drivstoff på bilen kan koste deg dyrt.

DEL

(Tønsbergs Blad) Så langt i 2018 har antallet feilfyllinger økt med 25 prosent, ifølge en pressemelding fra Frende Forsikring.

– Vi har sett en stor økning i antallet feilfyllinger i år. Til nå i år er det kun to måneder som har vært lavere enn 2017-tallene, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Regionsjef i Falck redningstjeneste Kjetil Kval-Engstad tror stress i hverdagen er en viktig årsak til at stadig flere fyller feil.

Flere biler i husstanden

– Vi ser også at mange har flere biler i husstanden, gjerne da med forskjellig drivstoff. Det kan også være en faktor at alle typer drivstoff som regel finnes på alle pumper, sier han.

– En rekke uhell skjer når noen har lånt sin kjæres bil eller kjører en arbeidsbil på diesel og bensin privat. Eller omvendt, sier Frendes fagsjef i  pressemeldingen.

– De fleste sakene koster mellom 5000 og 10.000 kroner å reparere, men det gjelder de tilfellene der føreren ikke har startet opp og kjørt med feil drivstoff, sier Ytre-Hauge.

LES OGSÅ: Nå er det høysesong for å kjøre på dyr – slik unngår du ulykkene

Opptil 100.000 kroner

Da er det kun snakk om tømming og rengjøring av tank, kanskje skifting av noen dyser.

– Det er når bilen har kjørt at sjansen øker for at det er skjedd skader i motoren. Da blir det fort kostbart, gjerne opp mot 100.000 kroner. Heldigvis er det få skader per år som er så ille, sier fagsjefen.

Hans beste råd dersom man skulle  være uheldig å fylle feil er at man ikke starter bilen.

– Det er først når du starter motoren at drivstoff blir sugd inn i dyser og motor. Da oppstår skaden. Så hvis du oppdager det før du har startet, ring veihjelp og få bilen tauet til verksted, sier Ytre-Hauge.

LES OGSÅ: Nå skal den sunkne skøyta på Framnes tvangsheves – og de ansvarlige må ta regninga

Nyere dieselbiler

Og hvis man ikke kommer på det selv?

Da stopper bilen. Eldre biler tåler mer en nye.

– Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt, sier leder for motortakst i Frende, Svein Monsen.

De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko.

Her er noen av Frendes råd mot feilfylling og skader:

  • Tenk før du tanker, og ikke fyll på rutinen. Tenk over hvilken bil du har og gjør et bevisst valg, hver gang.
  • Er du i tvil og låner noen andre sin bil, eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.
  • Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om/hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling.
  • Innser du feilen mens du kjører, stopp så raskt du kan.
  • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.