Dieselsalget opp 40 prosent på ni år

Av

Salget av diesel i Norge har økt med 40 prosent siden 2009, to år etter at betydelige avgiftsletter for diesel ble innført av den da rødgrønne regjeringen.

DEL

I 2006 la daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) fram et statsbudsjett med betydelig avgiftsendring for diesel, skriver Dagsavisen.

Avgiftsendringen har bidratt til en vekst i dieselbil-salget, som igjen har gitt en vekst i dieselsalget fra pumpa.

Fra 2007 til 2012 var 70 prosent av solgte nybiler dieseldrevne.

Feilvurderte effekten

I 2009 ble det solgt 1,7 milliarder liter diesel fra Norges bensinstasjoner. I 2017 var tallet 2,4 milliarder, ifølge SSB.

Halvorsen er i dag direktør ved CICERO Senter for klimaforskning. Hun sier de kjente til dieselproblematikken allerede i 2006, spesielt til at NOx og partikkelutslipp er farlige.

– Og derfor var vi tydelige på å si at vi ville følge med på utviklingen og ta grep dersom lokale utslipp gikk opp, sier Halvorsen, som erkjenner at regjeringen feilvurderte effekten avgiften ville få på salget av dieselbiler.

– Sett i etterkant undervurderte vi veksten i dieselbilsalget. Vi burde raskere og kraftigere økt avgiftene for lokale utslipp for nye biler, sier hun.

LES OGSÅ: Kristin (33) og Borgar (37) skulle selge i Oslo, bygge nytt i Melsomvik, samtidig som de renoverte gården i Tjølling: – Når jeg blir 40, skal jeg slappe av. Det ser jeg fram til (+)

Artikkeltags