Gå til sidens hovedinnhold

Vear går til Tønsberg

Artikkelen er over 5 år gammel

I dag kom svaret fra kommunaldepartementet. Vear blir overflyttet til Tønsberg. – Nå håper jeg alle legger striden bak seg og jobber konstruktivt til beste for både innbyggerne og de ansatte i kommunen, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Dermed er det altså klart. Vear blir en del av Tønsberg kommune fra 1. januar 2017. Samtidig blir Stokke, Andebu og Sandefjord én kommune.

– Stokke har anmodet oss om å svare raskt, så nå følger vi opp det. Nå har Stokke og Tønsberg ansvaret for selve gjennomføringen, sier Sanner til sb.no.

Kommunal og moderniseringsdepartementet har hele tiden varslet at de ville komme med et svar før jul. Hadde svaret kommet etter nyttår, måtte man ventet med å skille ut Vear til 2018 på grunn av regler i Inndelingsloven.

Folkeavstemmingen avgjorde

Sanner begrunner utfallet med folkeavstemmingen i Stokke. Den ga klart uttrykk for at folk på Vear vil til Tønsberg.

– I tillegg er Vear-området en naturlig del av bo- og arbeidsregionen til Tønsberg. Dette er også påpekt i ekspertutvalgets utredning som vi fikk da vi startet kommunereformen, sier statsråden.

Innbyggerlista for grensejustering mellom Stokke og Tønsberg kommuner fremmet i april et initiativ om å samle Vear og Hogsnes/Bjelland i én kommune, i utgangspunktet Tønsberg.

Tønsberg har slått fast at de også ser på Smørberg som en del av det aktuelle området, på samme måte som Stokke anser Bruaåsen som en del av området.

Fylkesmannen i Vestfold har også anbefalt departementet om at Vear bør bli en del av Tønsberg.

Største grensejustering siden 1972

Sammen med beslutningen om Vear får Stokke kommune en ekstrabevilgning på 1,2 milliioner kroner. Pengene skal gjøre det lettere for kommunen å gjennomføre grensejusteringen.

Ifølge Sanner er det ikke vanlig at de gir slike ekstrabevilgninger.

– Men dette er den største justeringen siden 1972. Vi ser også at de har behov for ekstra ressurser til dette arbeidet, sier Sanner.

– Det vil bli et krevende år for innbyggere og ansatte i Stokke, men jeg er trygg på at sluttresultatet vil bli en enklere hverdag for innbyggerne i Vear. Jeg regner med at kommunene samarbeider godt for å legge til rette for dette arbeidet, sier Sanner.

– Mange følelser i sving

Han poengterer at departementet har tatt hensyn til alle innspill som har kommet til dem i Vear-saken.

– Her har det vært mange sterke følelser i sving, og det har jeg stor respekt for. Nå håper jeg alle legger striden til side og jobber konstruktivt til beste for både innbyggerne og de ansatte i kommunen, sier han.

Statsråden er åpen for at det nå kan havne flere saker om grensejustering på hans bord.

– Kommunegrensene vi har i dag er jo 50 år gamle, men vi lever jo våre liv på en helt annen måte nå, sier han.

Vear-saken

  • Grenseområdet har 3.700 innbyggere, hvorav 2.350 tilhører Stokke og 1.350 bor i Tønsberg.
  • Ifølge departementet dreier det seg om grensejustering, ikke kommunedeling.
  • Innen 20. november skal Fylkesmannen ha uttalt seg.
  • Innen 31. desember håper departementet å ha avgjort saken. Hvis ikke, vil Vear tidligst kunne bli skilt ut 1. januar 2018, ett år etter etableringen av «nye» Sandefjord kommune.

 

Kommentarer til denne saken