Gå til sidens hovedinnhold

Komplett gjør Norden større

Artikkelen er over 6 år gammel

Norden er satsingsområdet til Komplett på Kullerød. Med oppkjøpet av milliardbedriften Comtech nær Stuttgart gjør de Norden større.

– Vi har ambisiøse vekstplaner for Norden, men ønsker også tilstedeværelse i tilstøtende land, sier konsernsjef Ole Vinje, som de siste seks månedene har brukt mye tid på reise til og fra Tyskland.

Nå er det foreløpige målet nådd: Komplett Group inntar aksjemajoriteten i den tyske netthandelsaktøren Comtech, med 80 ansatte og en fjorårsomsetning på 0,9 milliard norske kroner. Comtech selger merkeprodukter innen data, forbrukerelektronikk, hus og hage.

Offensiv utenfor Norden

– For oss er dette starten på en offensiv satsing utenfor Norden, økte volumer og større innkjøpskraft, sier Vinje.

De to gründerne, Joackim Ehrmann og Ralf Kern, som etablerte virksomheten i Aspach i 1994, fortsetter i ledelsen av selskapet. De blir sittende igjen med 25 prosent av aksjene, ­etter ønske fra Komplett, som aldri har villet overta alt. Hadde det vært eneste alternativ, ville de holdt seg unna.

– Vi ønsker rett og slett å beholde kompetansen der nede. De har drevet godt, og de skal bidra til at vi kan vokse videre, forteller Ole Vinje.

I 2014 økte omsetningen med 23 prosent, og endte på 885 millioner norske kroner. Når Komplett Group får tilført den tyske omsetningen, vil den utgjøre rundt 15 prosent av totalen.

 I 2014 hadde Komplett Group 5,8 milliarder kroner i driftsinntekter. Til sammenlikning hadde Jotun i fjor inntekter på drøyt 13 millioner kroner.

Førstevalget i Tyskland

Comtech.de har vært førstevalget da Komplett ønsket å innta det tyske markedet.

Selskapet er mellomstort i tysk målestokk. De kjempet en periode mot andre beilere, men valget falt til slutt på dem, og de fikk ro til å gjennomføre oppkjøpet på en skikkelig måte.

I 2017 vil de rulle ut Komplett-teknologien i det tyske systemet.

Ole Vinje vil ikke ut med hvor mye de har betalt for nett­handelsbutikken, men sier de er fornøyd med prisen. Avtalen gir mulighet for å overta 100 prosent av aksjene i løpet av en femårsperiode.

– Vi er veldig happy med dette oppkjøpet, for vi er avhengig av store volumer i virksomheten vår. Det blir viktigere og viktigere for oss. Med kjøpet av Comtech er vi ett steg inn i Europas største marked, sier konsernsjefen.

Comtech.de har et vareutvalg som ikke skiller seg nevneverdig ut fra det Komplett Group har fra før.

Nytt oppkjøp om ett-to år

– Dere vil inn i flere «tilstøtende land» til Norden, hvilket blir det neste?

– Det blir i Nord-Europa. Mer kan jeg ikke si. Vi gjør fortløpende vurderinger, men er veldig kresne. Fordi vi ønsker å jobbe skikkelig med Comtech, vil det nok ta ett-to år før det blir et nytt oppkjøp, sier Ole Vinje.
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.