Gå til sidens hovedinnhold

Skal ha begått tre ran på to dager

Artikkelen er over 5 år gammel

27-åringen var i en pengeknipe, og ranet en arrangør av en ungdomsfest for 14.000 kroner. Aktor mener han begikk to ran til dagen før – ett av dem i samme lokale.

Den 27 år gamle Sandefjord-mannen innrømmet at han natt til søndag den 16. november 2014 oppsøkte en fest i Andebu, og ranet til seg 14.000 kroner.

Dagen før hadde han vært på samme sted, sammen med en kamerat, men da er det uenighet om hva som skjedde. Aktor hevder de ranet stedet for 10.000 kroner, kun timer etter at de hadde begått et ran i en leilighet i Tønsberg – det sammen med en tredje kamerat, en Larvik-mann.

Én møtte ikke i retten

Saken begynte i Sandefjord tingrett mandag, og tre menn står tiltalt i saken. En av de tiltalte, en 22-åring fra Larvik-distriktet, møtte ikke i retten. En politipatrulje ble sendt ut for å pågripe ham, men fant ham ikke. Saken ble besluttet ført uten ham til stede.

Ifølge tiltalen skal alle tre ha deltatt i ranet i Tønsberg, hvor de har truet til seg flere ting, deriblant en TV, pc-er, høyttalere, en gullring og noen penger. Beboeren i leiligheten skal ha blitt truet, sparket og slått.

Senere på kvelden skal de to Sandefjord-mennene ha oppsøkt en ungdomsfest i Andebu, hvor de skal ha truet med en machete, og advart om at en av dem drev med kampsport. De fikk med seg 10.000 kroner fra stedet.

Skulle betale gjeld

– Det er bare tøys, uttalte 27-åringen i retten.

De to Sandefjord-mennene hadde en annen forklaring på hva som skjedde fredag den 14. november. Ifølge dem oppsøkte de leiligheten i Tønsberg for å hente gjeld for en bekjent av 27-åringen. De to andre i bilen skal imidlertid ikke ha fått beskjed om at de skulle hente penger før de kom fram.

Ifølge begges forklaring skal beboeren av leiligheten ha foreslått å sette noen gjenstander i pant, inntil han klarte å skaffe nok penger.

27-åringen innrømmer imidlertid at det ble dårlig stemning en periode, og at han da holdt beboeren ned i sofaen, og ba ham holde kjeft. Han slo deretter til ham med en flat hånd, og den fornærmede skal da ha fått et sår i panna. Begge de involverte skal ha vært ruset, ifølge 27-åringens forklaring.

Senere samme kveld reiste to av dem til Andebu. 21-åringen forklarte at han skyldte en del penger til feil folk, som hadde truet ham på livet. Ifølge ham skulle de til Andebu for å låne penger av festarrangøren, noe begge de tiltalte hevder at han fikk.

– Hadde dere med dere noen våpen av noe slag? spurte aktor, politiadvokat Tale Helgerød, under 21-åringens forklaring.

– Det vil jeg helst ikke svare på, svarte 21-åringen.

Politiet har beslaglagt en machete som ble funnet der hvor 21-åringen holdt til. Ifølge tiltalen skal 27-åringen ha truet med denne i Andebu – men han hevder selv at han ikke hadde noen machete.

Skyldte penger for knark

Festarrangøren skal imidlertid ikke ha anmeldt dette ranet før et døgn senere, samtidig som vedkommende anmeldte det andre ranet, som 27-åringen begikk alene.

– Jeg står for det jeg gjør. Jeg ranet dem den andre gangen, men ikke den første dagen. Blir man rana ringer man politiet, man venter ikke til dagen etter, hevdet 27-åringen.

Dagen etter oppsøkte han lokalet på nytt, siden han visste det var penger der.

– Jeg skyldte penger for en del knark, forklarte han, som bakgrunn for ranet.

Begges forklaringer var imidlertid preget av at de ikke husket alle detaljer. Både 21-åringen og 27-åringen forklarte at de ruset seg en del på denne tiden, og de var i tillegg tidvis redd for represalier fra det kriminelle miljøet hvis de forklarte for mye.

Tatt med narkotika

De to Sandefjord-mennene står i tillegg tiltalt for besittelse og bruk av narko. Begge har erkjent straffskyld for disse tiltalepunktene, med ett unntak. I bilen til 21-åringen ble det funnet en liten pose med narkotika, som han hevder ikke er hans.

Det er satt av fire dager i Sandefjord tingrett til saken, men det er antatt at hovedforhandlingen blir avsluttet onsdag. Tirsdag er satt av til forklaringer fra vitner, mens det er forventet at aktors og forsvarernes prosedyrer blir lagt fram onsdag.