Per Tveit er død

Per Tveit slik vi ønsker å huske ham: foran pianoet. Foto: Randi Johnsen

Per Tveit slik vi ønsker å huske ham: foran pianoet. Foto: Randi Johnsen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Musiker, komponist, fotballentusiast og dirigent Per Aamodt Tveit døde på sykehuset i Tønsberg mandag. Tveit ble bare 61 år gammel.

DEL

Dermed har mannen, som står bak sitatet "livet er en hvilerett", gått videre på sin ferd - slik den troende Tveit mente tilværelsen er skrudd sammen.

Tveit ble født i Porsgrunn i 1951, men flyttet til Sandefjord så langt tilbake som i 1981. Og det er her i byen den markante skikkelsen virkelig har satt spor etter seg.

LES OGSÅ: SMEKKFULLT PÅ PER TVEITS KONSERT

I kirkemusikalsk sammenheng er det knapt den tingen Tveit ikke har gjort. Han begynte som organist i Bugården kirke i 1985, og var i mange år selveste drivkraften bak Sandefjords kirkemusikalske liv.

Tveit ble etterhvert også fast pianist for flere norske artister, blant andre Sissel Kyrkjebø, under turneer og TV-opptredener.

I 1993 fikk han den brutale beskjeden om at han var rammet av MS (multippel sklerose). Den snikende sykdommen, gjorde at musikeren og kapellmesteren etter hvert ikke kunne spille selv lenger, men han fortsatte å komponere og beholdt stillingen som musiker i Bugården menighet helt fram til i sommer. Tveit ble ble hedret av MS-forbundet i 2005 for sin åpenhet rundt sykdommen.

Jeg unngår at skoene kipper

De som var så heldige å bli kjent med mannen, vet at sykdommen aldri klarte å knekke hans ukuelige optimisme, og uansett hvor tung verden måtte fortone seg for ham, så hadde han en humoristisk kommentar på lur. Særlig bedrev han galgenhumor rundt sin egen situasjon. "Jeg unngår at skoene kipper. Det er da noe", sa han i et intervju med Sandefjords Blad for et par år siden. 

LES OGSÅ: KREVER SAMLING I BÅNN

Tveit fortsatte, med teknisk assistanse av sønnen Stian Tveit, å komponere livet ut. Det er særlig som salmedikter Per Tveit er kjent og i Den norske kirkes nye salmebok som skal tas i bruk neste år, har han tre melodier: «Der det nye livet lever», «Dine gaver venter på oss, Jesus» og «Stille hver natt ror vi vår båt».

Tveit har også skrevet liturgisk musikk som er blant valgmulighetene i den nye gudstjenesteordningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Tveit

Tveit sammen med musikersønnen Stian. De to arbeidet tett sammen de siste årene. Bildet er fra 2010. Foto: Olaf Akselsen

Hver høst de siste årene arrangerte gledessprederen "Pers ønskekonsert", der ulike musikere og artister spilte komponistens salmer og sanger. Den siste skulle bli på denne tiden i fjor, da mannen ble æret med en stor ønskekonsert i 60 årsgave.

Ifølge avisa Vårt Land ble Per Tveit lagt inn på sykehuset i Tønsberg med hjertestans onsdag. Det var ikke første gangen situasjonen var kritisk for den MS-rammede mannen. Mandag ettermiddag klarte altså ikke kroppen hans mer.

LES OGSÅ: TVEIT INVITERER IGJEN

Artikkeltags