– Det kommer en kunde inn i butikken. Han finner en jakke, og sier til den 17 år gamle jenta i klesavdelingen at han får den billigere hos konkurrenten. Der og da slår hun av på prisen for å vinne kunden, og hun gjør det på eget initiativ. Derfor får hun skryt fra sjefen, som har fått opplæring i å se medarbeiderne sine og gi dem ansvar og myndighet, sier Jon Harald Espolin Johnson.

Sammen med Christian Grytnes eier og driver han Management Synergy i Tønsberg. Firmaet har spesialisert seg på ledelse- og karriereutvikling.

LES OGSÅ: Ni av ti trives på jobben

Historien fra sportskjeden XXL illustrerer tankegangen han og Christian Grytnes forsøker å gi videre når de trener ledere i bedriftene de blir innleid til: Å gi medarbeidere oppmerksomhet er lønnsomt.

De har flere store norske selskaper på kundelisten, og medgir at konkurransen er beinhard.

Jeg er blitt bedre til å se hver enkelt medarbeider.

Men det er ikke bare seriøse firmaer som driver lederutvikling- og coaching, skal vi tro førsteamanuensis Jan Kjetil Arnulf ved Bedriftsøkonomisk institutt.

– Dette er et milliardmarker i Norge. Å hente inn slike selskaper kan være som å spise piller mot vondt i magen. Det er mye kvakksalveri i bransjen. Så kan det gjøre «vondt i ledelsen», og da er gjerne svaret å hente inn ekstern hjelp. Men det er mange på kundesiden som ikke vet hva de skal bestille, som ikke skjønner at de må spisse bestillingen og si klart fra om hva målet er, sier Arnulf.

– Og når kursingen er gjennomført, hvem er det da som evaluerer? Det skjer sjelden, sier BI-forskeren.
På XXL i Tønsberg er det en varehussjef som for seks år siden begynte som selger i en Oslo-butikk. Tre år senere var han sjef i Tønsberg.

Karl Løfqvist er selv ikke i tvil om at hans suksess har kommet fordi Johnson og Grytnes fra Management Synergy har gitt ham de rette innspillene.

– Jeg hadde en bratt læringskurve, medgir Løfqvist.

– Ja, jeg ble sjef fordi jeg ville det selv, men også fordi dem rundt meg har trodd på meg. Christian og Jon Harald har hjulpet meg til å bli en sterkere og bedre leder.

LES OGSÅ: Trives du på jobben?

– Hvordan merker dine ansatte det?

– Jeg er blitt bedre til å se hver enkelt medarbeider. For at de kan vokse må jeg det.

Toppsjef Fredrik Steenbuch i XXL gjør det klart at kjeden gjør alt for å holde kostnadene nede, men på ett område lar de kronene gjerne rulle:

– Vi investerer mye i rekruttering samt videreutvikling av vårt personale. Enhver bedrift er summen av menneskene bedriften består av, sier Steenbuch.

– Det er mange om beinet som heter coaching og kursing, sier Solfrid Erlingsen, som inntil for to år siden drev Nøtterøyfirmaet Teamcoacherlingsen.

– Ikke alle i bransjen er like seriøse, sier Erlingsen, som selv har grunnfag i coaching.

– Det er bare å se på teksten på nettsidene. De lister opp mange vyer, teksten er fin, men det mangler kanskje dybde i innholdet, sier Erlingsen, som nå jobber i attføringsbransjen.