– De er helt uten sprøytemidler. Det er viktig å ha ren mat, slik at barna kan komme tett på det vi dyrker.

Helga Bonden Lund (34) ruller sammen den hvite duken som beskytter jordbærplantene. Om noen dager vil halvannet tonn halvmodne bær være klare for salg. Hun skal også produsere grønnsaker og snittblomster. Dessuten har hun parseller på hundre kvadratmeter til utleie. Så langt benytter Høgenhall barnehage, rusomsorgen og to familier seg av tilbudet, men det er fortsatt ledige parseller.

LES OGSÅ: Ta med barna på åpen økologisk gård

Knutpunkt for nærområdet

Men Helga har større planer enn som så. Etterhvert vil hun ikke bare dyrke de totalt 40 målene på gården som fram til nylig ble forpaktet bort til fôrproduksjon; hun ønsker å skape et knutepunkt for Lahelle, slik Bondens hagesenter rett ved var. Senteret ble drevet av faren Asbjørn Bonden, inntil det ble lagt ned for noen år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Pappa tok over før han selv var klar for det. Derfor har han ikke villet presse meg. Nå er han vanvittig glad for at jeg tar over, sier Helga, som har flyttet tilbake til gården sammen med mann og datter. Mannen, som er psykolog, og resten av familien hjelper til ved behov. 

Selve hagesenteret gjenoppstår imidlertid ikke. I stedet har hun som mål å innrede selskapslokaler i låven. Hun ønsker også å bygge en paviljong i et parkområde, der hun kan arrangere konserter.

– Da må det noen investeringer til. Men jeg har noen års perspektiv på dette.

LES OGSÅ: Lokalmat lokker folk

Musikk og sang

I stedet for å utdanne seg til gartner, satset Helga på musikk, nærmere bestemt rytmisk kirkemusikk. Hun skal fortsatt drive litt med musikk, blant annet i en 30 prosent stilling som dirigent i Normisjon. Musikken og driften av gården skal hun kombinere med utdanning ved Gjennestad videregående skole (blomsterdekoratør), økologisk skolehage og bærekraftig læring ved Universitetet på Ås, og voksenagronom ved Melsom videregående skole.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

– Jeg trengte lang tid på å finne meg selv, men har en vanvittig skapertrang og trenger å bruke kroppen min.

Hun har allerede blitt lagt merke til. Bladet Lev Landlig og Landkreditt Bank har plukket henne ut som én av 10 finalister til «Årets landlige spire». Kandidatene er alle i en oppstartsfase i bygdenæring. Vinneren stemmes nå fram av bladets lesere, etter at de har vært presentert i bladet.

– Veldig gøy å bli nominert og omtalt. Ei dame på Rjukan i Telemark leste om meg og ringte for å bestille usprøyta jordbær. Hun kunne ikke få tak i det andre steder.

LES OGSÅ: Nye Sandefjord størst på jordbruk i Vestfold, også når Larvik og Lardal blir ett