Kan vinne pris for å redde matjorda

VANNDAMP: Maskinen som fjerner ugress og sopp fra matjorda med vanndamp er utviklet av Soil Steam International i Sandefjord. Her presenterer styreleder Hans Kristian Westrum maskinen for Norsk Landbrukssamvirke.

VANNDAMP: Maskinen som fjerner ugress og sopp fra matjorda med vanndamp er utviklet av Soil Steam International i Sandefjord. Her presenterer styreleder Hans Kristian Westrum maskinen for Norsk Landbrukssamvirke.

Artikkelen er over 2 år gammel

En maskin som renser matjord med vanndamp ka bli en internasjonal suksess for Sandefjords-bedriften Soil Steam International.

DEL

I stedet for kjemikalier kan bønder i framtida bruke vanndamp for å bli kvitt sopp, ugress og nemametoder. Det kan de takke den Sandefjord-baserte teknologibedriften Soil Steam International, stiftet av tre norske bønder, for. Bedriften har utviklet en maskin kalt Soilprep 1, som nå kan få et internasjonalt marked.

– Vi har utviklet teknologi som gir mer miljøvennlig behandling av uønskede organismer i jord. Det er bra for bondens økonomi, gir billigere og sunnere matvarer for konsumentene og bedre plantevernsmidler. Slik sett er dette bra for verden som helhet, sier styreleder i bedriften, Hans Kristian Westrum.

Nyvinningen, som bedriften er alene om i verden, har allerede blitt lagt merke til i Norsk Landbrukssamvirke. Nå har de nominert Soil Steam International til den gjeve Innovasjonsprisen 2018. Prisen deles ut for fjerde gang og går til en bedrift eller en person som tør å satse på innovasjon innen bioøkonomien.

– Innovasjon er viktig for et konkurransedyktig norsk landbruk. For at vi skal nå målene om å bli et fornybarsamfunn, må vi tørre å satse på nye ideer, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Soilprep 1 skal etter planen kommersialiseres i løpet av 2018. Da blir den satt inn i kampen for å redusere skadevirkningen av uønskede organismer, som på verdensbasis er beregnet å være 78 milliarder dollar.

De to andre nominerte til prisen er NoFence, som har utviklet virtuelle gjerder for beitedyr på utmarksbeite, og grisebonden Olav Røysland på Jæren. Røysland har funnet nye løsninger for bedre ressursutnyttelse og klimasmart matproduksjon.

Prisvinneren avsløres på Mat og Landbruks-konferansen 16. januar. I juryen sitter Ola Hedstein, Inger Solberg, Liv Monica Stubholt og Ylva Lindberg.

Tidligere vinnere av Innovasjonsprisen er Mære Landbruksskole, Sperm Vital og landbruksroboten Asterix.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.