Jon Inge vil ha gjerdet fullt av BH-er

BH-GJERDE: – Vi håper på flere hundre. Målet er at det skal bli helt fullt av BH-er, sier Jon Inge Dieset på Nordby i Lardal, som sammen med kona Ellen Dieset og naboen Eva Finsrud har startet kreftaksjon.

BH-GJERDE: – Vi håper på flere hundre. Målet er at det skal bli helt fullt av BH-er, sier Jon Inge Dieset på Nordby i Lardal, som sammen med kona Ellen Dieset og naboen Eva Finsrud har startet kreftaksjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

På Nordby i Lardal er det satt opp et gjerde, hvor du kan henge opp BH-en og gi 50 kroner til inntekt for Rosa sløyfe-aksjonen. Initiativtakerne har startet aksjonen med et solid glimt i øyet, men under ligger sorg og stort alvor.

DEL

(Østlands-Posten) – Vi har mye mer gjerde i låven, så selvfølgelig håper vi å kunne forlenge. Vi håper på flere hundre. Målet er at det skal bli helt fullt av BH-er, sier Jon Inge Dieset på Nordby i Lardal, og ler godt bak det lysrosa skjegget.

Langs den normalt svært lite trafikkerte Nordbyveien, et par kilometer fra sør for Hvittingfoss, har det de siste dagene skjedd helt uvanlige ting. Langs et høyt metallgjerde henger BH-er. Noen er lekre med glitter og push up, andre er slitte, og bærer bud om at de ikke er noe annet enn et praktisk innretning som holder puppene på plass.

Onsdag kveld var det 13 plagg på gjerdet, men torsdag morgen hadde antallet økt til 21. Det synes Jon Inge og kona Ellen lover godt.

VARIERT: BH-ene på gjerdet i Nordbyveien 123 er i skrivende stund oppe 21 stykker.

VARIERT: BH-ene på gjerdet i Nordbyveien 123 er i skrivende stund oppe 21 stykker. Foto:

– Jeg fikk ideen fra en reportasje på TV2 om en bonde i Trøndelag som hadde gjort dette. Han hadde fått ideen fra Island. Nå er det vi som kopierer. Dette gir inntekter til en god sak, og skaper en dominoeffekt, sier Jon Inge, som har satt opp gjerdene rett utenfor husveggen i Nordbyveien 123.

– Men hvordan foregår egentlig denne opphengingen? Kommer damer kjørende og bare vrenger av seg BH-en, og drar igjen?

– Nei, ler Ellen Dieset.

– De har dem med i lomma eller veska. For oss spiller det ingen rolle om de er nye eller gamle, det er plass til alle.

LES OGSÅ: Jakter opptur med enda færre spillere

150 kroner per BH

Poenget med aksjonen er å samle inn penger til forskning på kreft, og spesielt brystkreft. Derfor må det vipses 50 kroner fra den som henger opp BH-en. I tillegg gir ekteparet Dieset og naboene Eva Finsrud og Øyvind Bjerkadal 50 kroner hver.

– Det blir 150 kroner per BH, konstaterer Jon Inge.

Mens vi sitter på verandaen og prater, kommer en liten svart bil kjørende nordfra. Ut kommer svigerinnene Elisabeth Lofsberg og Asbjørg Lofsberg fra Hvittingfoss.

– Vi har med fire BH-er, dette blir dyrt for dere! ler damene.

BIDRAR: Elisabeth Lofsberg (t.v.) og Asbjørg Loftsberg fra Hvittingfoss kom med fire BH-er onsdag kveld. – En flott aksjon, sier damene.

BIDRAR: Elisabeth Lofsberg (t.v.) og Asbjørg Loftsberg fra Hvittingfoss kom med fire BH-er onsdag kveld. – En flott aksjon, sier damene. Foto:

Elisabeth er frisør, og er også ansvarlig for at Jon Inge har rosa skjegg, også det en støtte til kampen mot brystkreft.

– Du, nå må vi piffet opp fargen. Kan du komme innom i morra? sier Elisabeth.

Jon Inge er fornøyd med hjemmebesøk fra frisøren, og bekrefter at avtalen passer.

Asbjørg Lofsberg forteller at hun gjerne støtter aksjonen.

– Dette er støtte til en god sak, og et veldig godt initiativ, sier hun.

LES OGSÅ: «Dette bærer man med stolthet!»

Blues gir overskudd

9. september arrangerer de to naboparene Nordbyblues for åttende gang. Da skal antall BH-er telles opp, men planen er at aksjonen skal pågå helt til 1. oktober. Hele oktober er viet Rosa sløyfe-aksjonen, og da skal alle de innsamlede pengene leveres til Kreftforeningen. Dit går også overskuddet fra Nordbyblues.

På blueskvelden i Hem er det vanligvis mellom 200 og 300 gjester.

GIR BORT OVERSKUDD: – Da vi startet opp Nordbyblues, så var det alltid meningen at overskuddet skulle gå til et godt formål. Det tok noen år før vi fikk overskudd, men da det kom, bestemte vi at det skulle gå til Kreftforeningen. Ellen og Jon Inge brenner for den saken, og vi støtter det gjerne, forklarer Eva Finsrud (t.v.).

GIR BORT OVERSKUDD: – Da vi startet opp Nordbyblues, så var det alltid meningen at overskuddet skulle gå til et godt formål. Det tok noen år før vi fikk overskudd, men da det kom, bestemte vi at det skulle gå til Kreftforeningen. Ellen og Jon Inge brenner for den saken, og vi støtter det gjerne, forklarer Eva Finsrud (t.v.). Foto:

– Da vi startet opp Nordbyblues, så var det alltid meningen at overskuddet skulle gå til et godt formål. Det tok noen år før vi fikk overskudd, men da det kom, bestemte vi at det skulle gå til Kreftforeningen. Ellen og Jon Inge brenner for den saken, og vi støtter det gjerne, forklarer Eva Finsrud.

I fjor var Ellen og Jon Inge i Oslo 1. oktober for å overlevere 100.000 kroner til Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Beløpet stammet fra overskuddet fra bluesen og fra gaver til Jon Inges 60 års dag.

De aller fleste mennesker får på en eller annen måte erfaring med kreft. Sånn er det også med ekteparet på Nordby.

Stort savn

– Gjennom livet har vi kjent flere som har blitt rammet, det er jo nesten en epidemi. Her om dagen hørte jeg på radioen at i 2030 vil det være 40 prosent flere kreftsyke i Norge, sier Ellen.

Begge har mistet hver sin søster på grunn av kreft. Kvinnene døde da de var 56 og 51 år gamle.

– Vi savner disse to som er borte, hele tida. Det smerter oss at de er borte. Fredag skal en kamerat av meg legges inn på sykehus for å fjerne ene beinet, det også på grunn av kreft. Når han er frisk nok, skal jeg ta han med på en pubrunde i Oslo. Da tar jeg med den rosa Gråtass-traktoren min, og så kjører vi rundt. Det er viktig å ha noe å se fram imot, både for han og for meg, sier Jon Inge.

ROSA AKSJON: Rosa skjegg og rosa traktor betyr at Jon Inge og Ellen Dieset støtter arbeidet mot kreft generelt, og brystkreft spesielt.

ROSA AKSJON: Rosa skjegg og rosa traktor betyr at Jon Inge og Ellen Dieset støtter arbeidet mot kreft generelt, og brystkreft spesielt. Foto:

Tragisk ulykke

Jon Inge og Ellen er opptatt av å bearbeide sorg og savn gjennom å gjøre noe som kan forbedre. I mars 1990 opplevde Jon Inge at far hans døde under skogsarbeid i Østerdalen. Faren skulle bare redde motorsaga fra ei furu som veltet feil vei på grunn av et vindkast.

– Så traff treet han i hodet, og han knakk nakken. Det er mange ulykker som skjer fordi noen bare skal gjøre noe, sier Jon Inge.

Far og sønn jobbet sammen i skogen, og selv om Jon Inge straks varslet ambulanse over sikringsradioen, så mistet faren livet.

– Da lærte jeg at hvis du skal komme videre etter en sorg, så må du vri kniven litt rundt i såret, og gjøre noe med det. Derfor begynte vi å arrangere skogdager med fokus på sikkerhet og førstehjelp. Det var god rekonvalesens for oss. Vi prøvde å bruke uhellet til å gjøre noe positivt, sier han.

Krefterfaringene blir brukt på samme måte.

– Ting kan være bare dritt, og det kan de fortsette å være, hvis vi ikke gjør noe med det, sier Ellen.

Jon Inge forteller at han fikk en god tilbakemelding fra presten han hadde kontakt med da faren døde.

– Hun sa at vi skulle tenke på at den som var borte, satt på ei sky, dinglet med beina, og kikket ned på hva vi på jorda dreiv med. Det bildet har jeg tatt med meg siden, sier Jon Inge Dieset.

LES OGSÅ: Ras på tursti på Skrim

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.