Nye brupilarer er skyld i gulbrunt vann

IKKE FRISTENDE: Det fristet ikke Salah Mahmoudian å pusse tennene i dette vannet tirsdag kveld.

IKKE FRISTENDE: Det fristet ikke Salah Mahmoudian å pusse tennene i dette vannet tirsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mysteriet med det gule vannet er løst. Det skyldes arbeid på E18 ved Farriseidet. Men for mange er vannet fortsatt gult.

DEL

(Østlands-Posten) Natt til onsdag og onsdag morgen har flere personer henvendt seg til avisa og fortalt at de har brunt vann og til dels illeluktende vann i springer.

Spesielt skal abonnenter på Torstrand være rammet av dette. Kommunen ber folk som opplever brunt og gult vann om å la det renne lenge, så skal det forsvinne. Gjør det ikke det, kan man ringe kommunen på dagtid.

– Det lukter bensin av drikkevannet til folk her i Larvik. Vannet er brunt, skriver Julianne Nyquist til avisa natt til onsdag.

Heller ikke onsdag morgen var vannet friskt. Da Østlands-Posten kontaktet familien Mahmoudian på Torstrand klokken 07.15, hadde vannet i krana deres fått renne i en halv time.

– Mamma har satt på vannet og lar det renne. Først var det farget, før det ble klart. Det ser normalt ut nå, men vi kan ikke drikke det fordi det fortsatt lukter bensin, forteller Sonja Mahmoudian (14).

LES OGSÅ: Har utarbeidet skader på vannledninger på Bommestad og på Kverken

Legger om vannforsyningen

Elvir Selimotic ved kommunalteknikk i Larvik kommune forteller at årsaken til at dette skjer nå, er at det må legges en 500 millimeters ledning fra Fagerli og ned mot byen, og at årsaken er det arbeidet Statens vegvesen gjør i forbindelse med ny E18 på Farriseidet.

– Vegvesenet skal nå i gang med å lage brupilarer til mindre bru som skal være på- og avkjøring til den nye motorveien.

– I forbindelse med dette måtte vi legge om hovedvannforsyningen, og ved en slik omlegging vil vi oppleve at rustpartikler løsner fra veggene i eksisterende rør, og disse beveger seg nå med vannet, forteller Selimotic

Ikke ekstern forurensning

Selimotic understreker at det brune vannet ikke er farlig, men at det kan oppleves som ubehagelig.

– Dette er altså ikke snakk om ekstern forurensning, men vi gjennomfører nå for sikkerhets skyld målinger over hele byen for å sikre at vannet ikke er forurenset, sier han.

– Vi anbefaler imidlertid at folk som opplever å få brunt vann, eller illeluktende vann i springen, om å la vannet renne en stund før det brukes. Da skal det ikke være noe problem å bruke vannet, sier han.

Flere områder

Elvir Selimotic sier at problemene kan merkes flere steder i byen, og at det er usikkert når problemene er løst.

– Det vil nok ta litt tid før dette har stabilisert seg og vannet igjen er helt rent. Omleggingen skjedde i går kveld, så nøyaktig hvor lang tid det vil ta kan jeg ikke si, sier han.

Vi oppdaterer saken.

Artikkeltags