Nå er dragkampen om komfyren til Rolf Rune i gang. Lisa-Mari fra Regjeringsadvokaten avviser alt

RYGG MOT RYGG: Rolf Rune Forsberg er på vegne av sønnen Adrian motparten til Lisa-Mari Moen Jünge hos Regjeringsadvokaten. Her er de utenfor tingretten mandag morgen.

RYGG MOT RYGG: Rolf Rune Forsberg er på vegne av sønnen Adrian motparten til Lisa-Mari Moen Jünge hos Regjeringsadvokaten. Her er de utenfor tingretten mandag morgen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag morgen møtte Rolf Rune og sønnen Adrian i Sandefjord tingrett. Familien Forsberg på Lofterød har slåss med stat og kommune i 14 år, først for å få bygd båthuset og deretter om bruken.

DEL

Forsberg møtte med Arnt Olaf Stillerud i Tenden Advokatfirma ANS.

På den andre siden av bordet satt Lisa-Mari Moen Jünge fra Regjeringsadvokaten, på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og seniorrådgiver Mette Biering hos Fylkesmannen i Vestfold.

Tre dager er satt av til hovedforhandlingen, der staten krever frifinnelse og at Forsberg dekker sakskostnadene.

SAKSØKT: Advokatfullmektig Lisa-Mari Moen Jünge (t.v.) hos Regjeringsadvokaten og seniorrådgiver Mette Biering hos Fylkesmannen representerte Kommunal- og moderniseringsdepartementet i Sandefjord tingrett mandag morgen.

SAKSØKT: Advokatfullmektig Lisa-Mari Moen Jünge (t.v.) hos Regjeringsadvokaten og seniorrådgiver Mette Biering hos Fylkesmannen representerte Kommunal- og moderniseringsdepartementet i Sandefjord tingrett mandag morgen. Foto:

11 permer med dokumenter

11 ringpermer med dokumenter er det blitt om båthuset siden 2004.

Bare til rettssaken slår han i bordet med 700 sider dokumenter. De har fått plass i to ringpermer.

Båthuset har vært omtalt i Sandefjords Blad en rekke ganger.

Komfyr i første etasje er stridens kjerne

Stridens kjerne nå er en komfyr for matlaging.

Ifølge både Sandefjord kommune og Fylkesmannen i Vestfold er det ikke gitt tillatelse til å ha kjøkken i det 176 kvadratmeter store båthuset i vannkanten i Båtstangveien 78.

TIL TINGRETTEN: Adrian (t.v.) og faren Rolf Rune Forsberg på vei til Sandefjord tingrett mandag morgen.

TIL TINGRETTEN: Adrian (t.v.) og faren Rolf Rune Forsberg på vei til Sandefjord tingrett mandag morgen. Foto:

For å unngå dagmulkt har Forsberg i første omgang innordnet seg. Kjøkkenet var montert, med to komfyrer og induksjonsplate. Nå er de pakket sammen i boden, og hullene er dekket med en stålplate.

Lager mat foran inngangen

– Jeg gikk til innkjøp av en enkel komfyr. Den har jeg satt på utsida. Dét er i hvert fall lovlig, sier Forsberg, og gjør klar for steking av grillpølser i maisola.

Han kjemper kampen på vegne av sønnen Adrian, som kjøpte eiendommen i 2010.

I RETTEN: Rolf Rune Forsberg før retten ble satt mandag. T.h. hans advokat Arnt Olaf Stillerud fra Tenden Advokatfirma ANS.

I RETTEN: Rolf Rune Forsberg før retten ble satt mandag. T.h. hans advokat Arnt Olaf Stillerud fra Tenden Advokatfirma ANS. Foto:

Målet er at båthuset en gang i framtida også skal kunne brukes til helårs beboelse/gjestehus.

I dag er det bare sporadiske overnattinger i sommerhalvåret som er behovet.

Regjeringsadvokaten

Regjeringsadvokaten er statens advokatkontor i sivile saker.

Embetet er prosessfullmektig for departementer i rettssaker, og bistår regjeringen og departementene i rettslige spørsmål.

Regjeringsadvokaten er organisert som én sentral instans med kontor i Oslo, under ledelse av regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Embetet er administrativt underlagt Statsministerens kontor.

Kilde: regjeringsadvokaten.no

– Forskjellsbehandling

På eiendommen er det båt- og badehus med selskapslokale i første etasje. Det ble godkjent oppført i 2009.

Ferdigattest forelå i 2012, etter at Forsberg hadde sendt inn melding med oppdaterte tegninger av planløsningen. Det inneholdt blant annet kjøkken med komfyr og bad med toalett i første etasje.

Andre etasje er godkjent til opphold, men ikke varig.

– Jeg mener vedtaket om å fjerne komfyrene er ugyldig. Dessuten er jeg utsatt for forskjellsbehandling. En nabo nord for oss har fått godkjent båthus med kjøkken etter at vi fikk nei, sier Forsberg.

Mener de har en god sak

– Vi går selvfølgelig inn i en motbakke når motparten er staten ved regjeringsadvokaten, og det foreligger avslag på to nivåer i forvaltningen. Vi mener likevel vi har en god sak, og er optimister, kommenterer advokat Stillerud.

Han mener første etasje før komfyrene ble fjernet, var slik den opprinnelig ble godkjent, som båthus, badehus og selskapslokaler.

– Så er komfyren og kjøkkenet blitt symbolet på tvisten om bruken av lokalene, mener han.

LEDER HOVEDFORHANDLINGEN:  Dommer Vilde Wigenstad leder hovedforhandlingen i Sandefjord tingrett mandag, tirsdag og onsdag.

LEDER HOVEDFORHANDLINGEN: Dommer Vilde Wigenstad leder hovedforhandlingen i Sandefjord tingrett mandag, tirsdag og onsdag. Foto:

Stillerud understreker at det aldri har vært aktuelt å kreve at båthuset skal anses som en selvstendig hytte, snarere et anneks/strandhus, siden det er utstyrt med oppholdsrom og bad.

Regjeringsadvokaten sier nei til alt

Regjeringsadvokaten avviser både argumentet om ferdigattest og forskjellsbehandling.

BÅTHUS: Bruken av første etasje i dette båthuset i Båtstangveien 78 er stridens kjerne. Rolf Rune Forsberg aksepterer ikke at komfyren må stå på utsiden.

BÅTHUS: Bruken av første etasje i dette båthuset i Båtstangveien 78 er stridens kjerne. Rolf Rune Forsberg aksepterer ikke at komfyren må stå på utsiden. Foto:

«Forsberg ble gitt tillatelse til oppføring av båt- og badehus, men har tatt i bruk bygget til varig beboelse eller opphold, eller i alle fall tilrettelagt bygget for dette», skriver regjeringsadvokaten i sitt sluttinnlegg til tingretten.

Staten aksepterer heller ikke at kommunen gjennom utstedelse av ferdigattest samtidig skal ha godkjent kjøkkenet og badet i første etasje.

Advokat Jünge mener det ikke er usaklig forskjellsbehandling at forvaltningen tolker loven forskjellig for andre eiendommer.

Artikkeltags