SMAKFULL Fest: Kathrine Kleveland elsker å plukke bær og blomster. Det gir et fargerikt og bugnende kaffeslabberasbord. Og det er slett ikke vanskelig å få til.  Alle Foto: Sidsel Winding-Stavseth

Her er bærvarselet!

I skogen og hagen er det fullt av søte fristelser. Kom deg ut!
Av
Publisert

(Tønsbergs Blad) HOLMESTRAND: Ripsbusken Kathrine Kleveland plukker røde rullende rips fra ser nesten ut som et tre. Den er kraftig og omfangsrik. Og den bærer uendelige mengder med røde skinnende rips. Sånt blir den tidligere lederen av Norges Bygdekvinnelag og nåværende leder av Nei til EU og Senterparti-politiker riktig begeistret av.

– Jeg elsker å sitte på trappa om morgenen, lese aviser, plukke markjordbær og rips for å ha på brødskiva. Da kan jeg ikke ha det bedre. Ja, jeg la ut et bilde av det på Instagram i morges!

Sommer på glass

Kathrine Kleveland ler litt. Hun blir glad av bær, lykkelig av å finne store mengder av villbringebær i skogen og av å lage mat og dele.

– Tenk å samle sommerens vitaminer og antioksidanter på flasker og glass, sier Kleveland.

Selv gjør hun det hver sommer og nyter resultatene den kalde vinteren igjennom. Hun oppfordrer alle til å ta for seg av naturens fristelser. Eller naboens:

– Ser du noen som ikke plukker av rips- og solbærbuskene, da er det lov å spørre om du kan få plukke der, mener Kleveland.

Så kan du heller gi litt syltetøy eller saft i retur.

Bugnende bord

– Nyte og dele. Det er veldig hyggelig. Å lage mat er avkobling, glede, og gir gode resultater som det er hyggelig å nyte med andre, oppsummerer Kleveland, og dekker opp bordet med en mengde fristelser.

Her serveres det hjemmelaget rabarbrasaft, nyrørt ripssyltetøy, villbringebærsyltetøy, en bolle med blåbær rett fra skogen, jordbær fra bonden og smoothies med mange ulike bær.

HURTIGPLUKKING: Med bærplukker går ripsplukking fort.

HURTIGPLUKKING: Med bærplukker går ripsplukking fort.

– Å ta vare på ressursene, det er noe av det det handler om. I en smoothie kan du bruke bananer som har blitt brune utenpå. Bare del dem opp i biter og sleng i fryseren. Supert å ha i smoothien i stedet for å kaste. Ungene elsker det, sier Kleveland.

Ligger i tiden

– Det ligger i tiden, en begeistring for å ta vare på ressursene og lage ting selv, sier hun.

Dyrt trenger det heller ikke være. På denne tiden selger hagesentrene bærbusker til halv pris. Og så kan du plante og høste gratis, usprøytede, kortreiste bær i egen hage. Redskapene kan du også få billig.

LES OGSÅ: Bringebærsalget går rett til værs

– Gå på loppemarked og kjøp en billig dampsafter, eller spør en bestemor om å låne, oppfordrer Kleveland.

Respekt for innsats

Og selv om hun synes dette er gøy, mener hun også at det er viktig med respekt for jobben som gjøres.

– Jeg har latt ungene plukke litt bær, selv om det ikke er populært. Men det tar litt tid å plukke en halv bøtte rips, og det skal de ha respekt for.

Artikkeltags