Ørjan (26) Europas beste kokk, vant med SMAK av Sandefjord

Ørjan Johannessen (26), som har finslipt matlagingen ved SMAK i Sandefjord, feirer seieren etter at han gikk helt til topps i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or Europe.

Ørjan Johannessen (26), som har finslipt matlagingen ved SMAK i Sandefjord, feirer seieren etter at han gikk helt til topps i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or Europe. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Ørjan Johannessen (26), tidligere kokk ved SMAK i Sandefjord, gikk helt til topps i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or Europe.

DEL

Dermed kopierte Ørjan bragden sandefjordrestauratør, Geir Skeie, gjorde for fire år siden.

Del på Facebook

I slutten av mars pågikk Bocuse d’Or Europe, og denne gangen var Skeies assistent fra 2008, Ørjan Johannessen, hovedpersonen for Norge.

Ørjan var suverent bra i dag.

– Alt gikk etter planen. Jeg er kjempefornøyd. Jeg har troen på dette, sa en strålende fornøyd Ørjan rett etter at begge fatene hadde gått ut og skulle bedømmes av juryen.

Finslipte knivene i Sandefjord

Som mester Skeie, har også han raffinert sine talenter i Sandefjord. Han har jobbet som kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i fem år, og han har ligget i hardtrening på kjøkkenet på SMAK den siste tiden, med Odd Ivar Solvold som mentor og coach.

Med seg til Brussel som assistent, har vinneren Julie Ekse Jenssen (20).

Alt gikk etter planen. Jeg er kjempefornøyd.

Samme matfilosofi som sin læremester

Johannessen, som opprinnelig kommer fra Austevoll i Hordaland, har nøyaktig samme matfilosofi som sin læremester. Den bygger på to påler: Enkelhet og rene smaker.

I Brussel ble den 20 mann sterke juryen servert sjøtunge med reker og en variant av hel kylling, La Belle Rouge.

– Jeg reiser ned for å vinne, sa 26-åringen til Hotellmagasinet nylig.

Norske supportergjeng

Over 250 nordmenn ikledd supporter T-skjorter og utstyrt med norske flagg, var til stede i Brussel for å heie fram Norges representant, opplyser Helga Marie Johnsen, med yrkestittelen pådriver for norsk matkultur

Norges ambassadør i Brussel, Niels Engelschiøn, satte også av tid til å gi sin støtte til Ørjan og hans team.
 
Spenningen var ifølge Johnsen til å ta og føle på da Ørjan sammen med sin commis (assistent) Julie Ekse Jenssen presenterte sine kulinariske kreasjoner: Sjøtunge ”Austevoll” og Kylling Label Rouge ”SMAK”.

– Og den nådeløse juryen, som består av Europas ledende kjøkkensjefer, deriblant vår egen Eyvind Hellstrøm, likte godt det de så og smakte, sier hun.
 
– Ørjan var suverent bra i dag, lød kommentaren fra Hellstrøm da Ørjan hadde levert.
 
Ørjan vant i hard konkurranse med kokker fra 19 andre europeiske land. Den svenske kokken plasserte seg som nummer to og Danmarks representant ble nummer tre.

Ørjan Johannessen skal, i følge læremester Odd Ivar Solvold bo og trene i Sandefjordfrem mot VM i Lyon 28-29 januar 2013.

Bred erfaring

Ørjan Johannessen er en rutinert kokk. Se hans merittliste:

  • Årets kokk i 2011
  • Vant NM i kokkekunst i 2010
  • Har tidligere jobbet ved Gastronomisk Institutt
  • Har vært kokk på Det Norske Kokkelandslaget.
  • Har jobbet som kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i fem år, og han har ligget i hardtrening på kjøkkenet på SMAK den siste tiden
  • I dag jobber han i familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune, der han også har vokst opp.

Her er norske deltakere og plasseringer i Bocuse d’Or Europe:

  • 2008: Geir Skeie, gull
  • 2010: Gunnar Hvarnes, sølv
  • 2012: Ørjan Johannessen, gull

I 1997 tok Odd Ivar Solvold bronse i Bocuse d’Or Lyon.

Send gjerne dine hilsener til vinneren på hans Facebook-side

Artikkeltags