Ble dobbelt norgesmester

Laila Røsholt Rød under konkurransen i Seljord

Laila Røsholt Rød under konkurransen i Seljord Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Laila Røsholt Rød fra Lardal ble lørdag norgesmester i grøtkoking under Dyrsku´n i Seljord. Røsholt Rød ble vinner i begge klasser; koking av hverdagsgrøt og koking av festgrøt.

DEL

(Østlands-Posten) – Dette var utrolig morsomt. Det å få lov til å være med å hylle de gamle konsortene bygg og havre på denne måten betyr mye for meg, sier hun.

– Det er snakk om viktige faktorer i kostholdet vårt, og det er rett og slett supermat vi har med å gjøre, sier hun.

Hardt arbeid

16 personer fra hele landet deltok i finalen i grøtkoking under 150-års jubileet for Dursku´n i Seljord, og deltakerne fikk en halv time på seg til å lage både hverdagsgrøt og festgrøt.

Dommerne satt i et rom der de ikke så deltakerne, og smakte seg fram til seierherren.

– Det var et hardt arbeidspress, men utrolig morsomt at jeg skulle vinne i begge kategoriene. Nå skal det virkelig feires, sa Røsholt Rød sent lørdag kveld.

Fra konkurransen lørdag

Fra konkurransen lørdag Foto:

Spesialingrendienser

Laila Røsholt Rød forteller ellers at de to grøtene hun serverte dommerne ble kokt på tradisjonell måte, men at festgrøten hadde noe «ekstra ved seg», slik festgrøt skal ha.

– I festgrøten brukte jeg også granskuddsmarinerte bokhvetegryn, og oljefrø fra camelina, en plante som også dyrkes i Vestfold, og som er rik på omega 3, sier hun.

– I tillegg ble grøten pyntet med granskudd og tyttebær. Kanskje var det det som tok dommerne, sier hun.

Bor i Andebu

Røsholt Rød, som kaller seg bondekjerring og bor i Andebu, sier ellers at hun bruker mye grøt også hjemme.

– Grøt er jo virkelig tradisjonsmat, både til hverdag og til fest, og det er veldig god mat. Jeg har også høyskoleutdannelse innenfor tradisjonsmat, så dette er viktig for meg, sier hun.

Hun forteller også at hun til daglig arbeider ved Signo videregående skole i Andebu, en skole for døve med tilleggshandikap, og at hennes matkunnskaper også kommer til nytte her.

– En flott skole med veldig flotte elever. Klart de fortjener god og sunn mat, sier hun til slutt, før seiersfeiringen fortsatte i campingvogna i Seljord.

Ifølge ta.no blirvinneren sendt videre til det prestisjetunge verdensmesterskapet i grøt, som arrangeres hvert år i Skottland.

Artikkeltags