«Kåre, jeg elsker deg gutten min. Vil du gifte deg med meg? Aller helst vil jeg at vi skal gjøre det i en sjark. Gravid, forresten ... Klem fra din May Britt».

Meldingen over fikk en kar ved navn Kåre (mens videoen til låten «Jeg lengter etter Syden» rullet over skjermen) i chatrommet til danseband-jukeboks på NRK2 natt til søndag. Meldingen var én av flere frierier som lyste hvitt mot blått til TV-seerne denne vinternatten.

Jeg drister meg til å påstå at ovenstående viser at det ikke er noen grense for vår framfushet i det offentlige nymediale rom.

I det grelle, og uforståelig nok virkelige, eksempelet over får Kåre vite at han skal bli pappa på direkten (hvis det er Kåre som er faren da). Vi ser at internett, sms og #<\n>andre innretninger gir uante og praktiske løsninger for direktekommunikasjon. Selvhevding, for eksempel, er blitt en lek. Her er statusoppdateringene på Facebook for en velsignelse å regne.

«Lammesteiken i ovnen. Gubben og jeg smatter over noe godt i glassene og kidsa mesker seg med taco i kjellerstua». En typisk lørdagskveld-oppdatering på FB. Greit nok ved første lesning, men her er det underteksten som er interessant.

Selvhevding, for eksempel, er blitt en lek.

Jeg forsøker meg på å tolke hva forfatteren ynder å melde: Her er alt på stell. Lykkelig ekteskap med den hun lekent kaller gubben. De vet å kose seg, og bruker deilige lørdagstimer til å lage mat sammen og skåler i en ikke tilfeldig valgt rødvin, livsnytere som de er. Englebarna (kidsa er mer framoverlent – paret er jo ikke gæmliser heller) får servert livretten sin, taco. Det er tross alt lørdag, så da er det lov å være litt gæren.

Virkeligheten ligger trolig et sted i dette landskapet: Drit slitsom uke, og vi gjør aldri noen hyggelig sammen lenger. Var sugen på en skikkelig middag til en forandring. Flaks at RIMI hadde tilbud på lammestek. Barna hater lam, og har fôret dem med taco, så holder de kjeft for en stakket stund. Endelig litt fred å få. Nå skal det faen meg bli godt å bli litt vinbrisen.

Eller hva med denne?: Poden søtt i seng, og mor koser seg med en kopp relax-te og den siste til Knausgård. Helt mør i kroppen etter sliiiitsom runde på Spenst.

Mor formidler: Den søte sønnen har gjespet, reist seg og ruslet ut på badet. Lydig pusset tennene, tatt på pysjen og lest seg selv i søvn på kort tid. Da er det godt med litt velfortjent hvile og intellektuell føde etter en dose moderne kroppspleie.

Mer trolig: Krapylet har endelig kollapset, og en tidsklemt mor kan endelig zappe apatisk gjennom TV-jungelen. Vurderer å bla i Knausgård-boka hun fikk til jul, men hun har slitt seg ut i det desperate forsøket på å komme i litt bedre form før trekkfuglene kommer og situasjonen tvinger henne til å dra på Vøra med sønnen.

Si det som det er folkens, for hvor kjedelig er ikke selvskrytet dere alle serverer.

Vi bruker båndbredden vår til å male vakre bilder av oss selv, og det er påfallende hvilken moral de fleste tilsynelatende besitter i ikke-anonym kommunikasjon på nett. Ofte kombinert med en dose visdom. Gjerne i denne duren: «Don’t gain the world and lose your soul, wisdom is better than silver or gold» eller «You cannot protect two things at the same time. If you don’t make a decision, you will lose both ...».

Sprøyt og sminke fra ende til annen. Si det som det er folkens, for hvor kjedelig er ikke selvskrytet dere alle serverer. Jeg vil ha ekte vare og lese:

«Var på byen i går, og kjenner at det klør både her og der. Burde ikke ha gjort det, men han var jo så kjekk», «Forsøkte meg på å lage middag til kjæresten i går. Fullstendig mislykka. Ble dritings og sovnet fra den planlagte hyrdestunden» og «Har lagt på meg til det ugjenkjennelige og har begynt å slurve med hygienen». Slike ting.

Forresten, Kåre svarte ja. Se Facebook for underholdende bilder fra bryllupsnatten.