Vi er på vei rett utfor, men det er ennå tid til å snu

KJEMPER FOR MILØET: Odd Rune Langeland vil vise neste generasjon at foreldrene deres tok kampen for miljøet.

KJEMPER FOR MILØET: Odd Rune Langeland vil vise neste generasjon at foreldrene deres tok kampen for miljøet. Foto:

Listetopp hos Miljøpartiet De Grønne, Odd Rune Langeland, vil kjempe for at barna hans skal overta en levedyktig klode. Foreløpig tror han ikke at det er for sent.

DEL

En kjernesak er vanskelig å komme utenom når den allerede ligger i partinavnet, Miljøpartiet De Grønne (MDG). Partiets listetopp i Sandefjord, Odd Rune Langeland mener miljøkampen er på overtid.

– Det er helt essensielt at vi legger om kursen umiddelbart. Det vi gjør nå er å ødelegge livsgrunnlaget for framtidige generasjoner. Jeg vil at mine barn skal vite at dere foreldregenerasjon har kjempet for at de skal få overta en levedyktig klode.

Enkelte dommedagsprofeter mener at mennesker allerede har ødelagt jorda så mye at det ikke er noen vei tilbake. Det synet deler ikke Langeland.

– Hadde jeg trodd det, så hadde jeg ikke sett noe poeng i å kjempe. Vi er på vei rett utfor, men det ennå tid til å snu. Men skal vi klare det, så kan ikke penger gå foran natur og miljø.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME? Test valgomaten

– Vi er ikke imot bilen

Selv om listetoppen vil forurensning til livs, så er det ikke sånn at han sitter med en drøm om en bilfri kommune.

– Vi er ikke imot bilen. Spesielt nå som vi har blitt en stor kommune, så har vi forståelse for at man trenger bilen. Men man må ikke ha den innerst i sentrum. Kantsteinsparkering bør vike for en satsing på myke trafikanter.

I samme vending ønsker han seg en større satsing på transport som kan frakte de myke trafikantene når strekningene blir lenger.

– Skal vi få ned bilbruken må vi ha bedre kollektivtransport. Og ikke bare for å få ned bilbruken, men i dag er det enklere for folk i Stokke og Andebu å ta seg til Tønsberg enn Sandefjord. Her har Sandefjord mye å tjene på at de heller får tilhørighet i egen by.

LES OGSÅ: Dette er velgernes viktigste saker før valget

Badeanlegg

– Jeg får stadig beskjed om at vi i MDG er for fortetning. Og det er jo sant det, så lenge det ikke går utover naturen. Men å bygge høyblokker i vannkanten for dem som har godt med penger, det er ikke det vi ønsker, sier Langeland og fortsetter:

– Carlsenkvartalet og Tivolitomta legges opp til å kunne brukes av innbyggerne. Vi har blant annet foreslått et badeanlegg ved Kurbadhagen. En sti mellom høyblokker er ikke det vi ønsker oss.

Langeland og partiet hans mener Sandefjord bør satse på forskjønning og forgrønning, og at den nye kommunen har et stort uutnyttet potensielle etter kommunesammenslåingen.

– Det viktigste er at vi legger opp en helhetlig og grønn plan for byutvikling, ikke bare for Sandefjord sentrum, men for hele kommunen.

LES OGSÅ: Gi oss et Aquarama eller Pirbadet på Tivolitomta!

Vil ha bort ferjene

Ferjene som går til Strömstad har avtale om å bruke havna i Sandefjord sentrum fram til 2025. Den avtalen har ikke Langeland noe behov for å forlenge.

– Vårt forslag er å utrede muligheten for å flytte ferjene til Thorøya. Men de som bor der er ressurssterke, så jeg har ikke så stor tro på at man ender der. Da får heller ferjene flytte til Larvik, der man har en langt bedre løsning enn den vi har i Sandefjord i dag, sier Langeland.

Selv om han bruker forurensing fra både ferjene og bilene som skal med ferjene som hovedargument, mener han det også er andre fordeler med å flytte ferjene.

– Det er snakk om flytende kjøpesentre. Jeg synes ikke det er noen tvil om at det, sammen med den korte veien til Strömstad, forårsaker butikkdød i Sandefjord.

ODD RUNE LANGELAND

Alder: 44

Yrke: Miljøterapeut

Bosted: Kodal

Politisk erfaring: Har vært kommunestyrerepresentant, utvalgsmedlem Miljø-og plansaker og gruppeleder for partiet siden 2015. I tillegg har han vært utvalgsmedlem Helse-og Sosial siden 2017.

Kjempet for fjorden

I 2003 meldte han seg inn i MDG, da hadde partiet under 1000 medlemmer.

– Jeg meldte meg inn for å vise min støtte til kampen de har for miljøet. Jeg var opptatt av miljøet før det også, men da var jeg mer i opposisjon og stilte i demonstrasjoner, sier Langeland.

På et tidspunkt syntes han ikke lenger at de var nok å støtte partiet, han ville være aktiv. Tidspunktet var 2013.

– Saken var forurensning i fjorden. Jeg var mye ute i avisa i forhold til det. Det er Venstre som har fått det meste av æren i etterkant, men jeg tror vi var en viktig del av at fjorden har blitt renset, forteller Langeland.

Siden den gang har han vært kommunestyrerepresentant, utvalgsmedlem Miljø- og plansaker og gruppeleder for partiet siden 2015. I tillegg har han vært utvalgsmedlem Helse- og Sosial siden 2017. Nå er han partiets listetopp i Sandefjord.

Artikkeltags