Gå til sidens hovedinnhold

Elevene lærte om livet ved og i den «døde bekken»

Artikkelen er over 3 år gammel

Sjetteklasse ved Helgerød skole skulle registrere livet i Rovebekken. De fant én levende døgnflue.

Prosjektet heter «Bekken som læringsarena» og inkluderer alle klassetrinnene ved Helgerød skole. I undervisningsopplegg som blant annet omhandler bærekraftig utvikling følger elevene bekken gjennom året, de tar vannprøver, hjelper til med kultivering og innhenter informasjon om livet i bekken.

– Dette er kjempeviktig og nyttig. Elevene får realfagene ute i naturen gjennom opplevelser, sier prosjektlederen for Rovebekken, Morten Stickler, som også jobber med forvaltning av vann, vassdrag og miljø ved Universitetet i Sørøst-Norge og Norske lakseelver.

I nesten ett år har lærere ved skolen og rektor jobbet med en kompetanseplan. Prosjektet er støttet av Fylkesmannen og den Naturlige skolesekken.

LES OGSÅ: – All fisk vi fant var død. Jeg er utrolig lei meg.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Fisken døde

I begynnelsen av september ble det oppdaget store mengder død fisk i Rovebekken. Resultater av vannprøver viste at det var utslipp av gjødsel som var årsaken til at fisken døde. Tirsdag 18. september ble det oppdaget nok et utslipp. Rådgiver i seksjon for klima, miljø og landbruk i Sandefjord kommune, Kjell Christian Zimmermann Børresen registrerte utslipp av diesel eller fyringsolje ved rørene.

Bekken fikk en skikkelig vask med regnet som styrtet ned fredag. Lørdag ble det på nytt registret et utslipp til bekken.

Denne gangen er det trolig snakk om et utslipp av diesel, ett nytt utslipp i den allerede belastede bekken.

– Morten Stickler var nede ved bekken. Etter det jeg forstår ringte han brannvesenet etter å ha oppdaget mye diesel i selve bekken. Dette var noe lenger nede enn det forrige utslippet som ble registrert, sier Thor André Andersen, som også er engasjert i arbeidet med Rovebekken.

Bildeserie

Død fisk i Rovebekken

Lette etter liv

Mandag er Stickler opptatt med undervisning av elever i sjette klasse. Først har de undervisning inne på Helgerød skole, så går de ut og ned til bekken.

– Oppgaven i dag og hypotesen vi skal undersøke er hva som skjer dersom en bekk utsettes for utslipp, sier Stickler henvendt til de 15 elevene rundt bålplassen ved Rovebekken.

Forskningsplassen ved elva har fire stasjoner og elevene blir delt opp i grupper for å undersøke livet i og ved bekken nøyere. Denne gangen skal det blant annet registreres om det er levende insekter i bekken. Resultatene elevene får kan sammenliknes med en tidligere registrering i våres.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Jeg håper vi finner insekter, slik at det er mat til fisken, sier Linus Dahl Andersen.

Vannet ser friskt og klart ut, men det lukter diesel langs bekken.

– Det er veldig leit at fisken er død nå, sier Deimante Andreikute. Hun vasser med vann til opp på midten av gummistøvlene og registrerer at det begynner å bli kaldt i vannet.

– Det er forurenset vann i bekken nå, så det blir nok vanskelig å se noe fisk. Men kanskje finner vi noen insekter som er levende. Det er veldig dumt med forurensning, sier Per Bredvei.

– Dette er slettes ikke bra. Vi må forsøke å ta godt vare på livet i bekken, sier Linus.

Det er trist det som skjer, men elevene lærer mye

Morten Stickler, prosjektlederen for Rovebekken

 

I løpet av en halvtimes innsamling er det ikke funnet mer enn noen sneglehus og vårfluehus.

– Vi på vår gruppe fant to insekter, tre sneglehus og null fisk, forteller Jo Sletsjøe, som har notert ned alt gruppa hans fant.

Etter lunsj undersøkte elevene om det var liv inne i innekthusene. Kun én døgnflue ble registrert i live.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Fiskedød skyldtes gjødsel – nå er det også oljeutslipp

Flere undersøkelser

Stickler forteller at den fisken som tidligere lå død i bekken er blitt spist opp av mink eller fugler – eller skylt ut i Lahellefjorden.

– Forurensningen fortsetter bare oppover i næringskjeden, sier han.

Rådgiver i seksjon for klima, miljø og landbruk i Sandefjord kommune, Kjell Christian Zimmermann Børresen var sist ute i forrige uke for å sikre vannprøver fra utslippene da. Mandag er han tilbake ved Rovebekken.

– Vi er i felten og jobber med saken, sier han til Sandefjords Blad.

– Det er viktig at kommunen følger opp sine forpliktelser og finner kilden. Når vi har utslipp høyt oppe i et vassdrag påvirker det hele bekken. Jeg tror noen bønder kanskje er uvitende når det gjelder livet i bekkene våre. Det handler ikke bare om utslipp til bekkene, men også om at det ikke er lov til å hugge ned store trær. Det er viktig med kantvegetasjon, sier Stickler.

– Vi kan ikke gjøre mer enn å si ifra, dette er utrolig trist, sukker Andersen.

 

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.