For de frammøtte var torsdagens spesielle, triple kommunestyremøte en historisk dag. Det var alle enige om. Folk hadde pyntet seg som om de skulle i bryllup.

– Ærede forsamling, innledet Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) kveldens møtemaraton med. Han var tydelig preget av stundens alvor og høytidelighet, der han lyttet til alle som talte fra talerstolen.

Og bryllup var det jo på mange måter.

Men alle gjestene i bryllupet var ikke like begeistret: Tause etter at slaget var tapt

- På tide at vi gifter oss

– Vi har allerede hatt flere felles tjenester i mange år. Så når vi har så mange barn sammen, er det på tide at vi gifter oss også, sa sandefjording Morten Istre (Ap).

Minstemann i trioen er Andebu. Der var skepsisen til ekteskapet stor til å begynne med.

– Dette har vært en lang politisk vei å gå for meg. Jeg følte at det begynte som et tvangsekteskap, gikk over til å bli et fornuftsekteskap, men nå er jeg bare opp over ørene forelsket, sa Andebus ordfører Bjarne Sommerstad (Sp).

Rause og inkluderende

Felles for alle talerne var at de skrøt av forhandlingsutvalgets evne til å være åpne, inkluderende og rause.

Også de to som vedgikk at de lenge hadde vært skeptiske til en sammenslåing, Nils Ingar Aabol fra Stokke Ap og den nå uavhengige, tidligere SV-er Oddvar Myklebust fra Sandefjord, kom med godord og skryt.

Dette var kvelden for å snakke godt om hverandre.

Særlig ble to personer trukket fram for stor innsats; Stokkes ordfører Erlend Larsen (H) og hans rådmann Lars Joakim Tveit.

Et lokomotiv i fylket

– Tidlig i prosessen reflekterte jeg mye om hva som ville passe best for Stokke. Tankene lignet nok litt en fars tanker om hvem datteren skal gifte seg med. Men ingen var god nok, fortalte Larsen fra talerstolen.

Tvilen er i dag et fjernt minne. Nå er både Larsen og de andre to ordførerne sikre på at nye Sandefjord kommune kommer til å bli et lokomotiv innen næringsutvikling i fylket. Og uten tro på at tjenestene til innbyggerne nå vil bli bedre, hadde ingen av partene gått inn for dette, fortalte ordførerne.

Vil passe på minstemann

– Jeg har stor respekt for at dette er en mer alvorlig dag for Andebu og Stokke enn for oss fra Sandefjord. Jeg forstår frykten for at vi er så mye større, sa Bjørn Ole Gleditsch.

Selv har han, gjennom familiens bruk av Andebus skoger i flere generasjoner, et nært forhold til Andebu. De har med andre ord ingen ting å frykte.

– Jeg skal være den fremste eksponent for å ivareta Andebus interesser, forsikret han.

Søknaden leveres i departementet i Oslo allerede i dag, fredag. Og «hvetebrødsdagene» er over allerede til uka. Da møtes nemlig fellesnemnda fredag 13. februar. De skal se på hvordan den videre prosessen skal ordnes rent praktisk.