Frykter at Color Line flagger ut til Larvik

Ved Color Lines terminalbygg på Revet i Larvik er det rikelig med plass til både passasjerer og biler, og langt større tidsrom mellom Superspeed-avgangene.

Ved Color Lines terminalbygg på Revet i Larvik er det rikelig med plass til både passasjerer og biler, og langt større tidsrom mellom Superspeed-avgangene. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Det verste som kan skje, er at Color Line føler seg fortrengt og flytter til Larvik.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det sa Morten Istre (Ap) da Fjord Lines søknad ble kommentert i siste formannskapsmøte.

Thorøya ble for dyr

Ivar Otto Myhre opplyste at Thorøya har vært vurdert som anløpshavn for Fjord Line, men at denne løsningen ble for dyr for rederiet.

Tirsdag får de folkevalgte enda en sjanse til å si hva de mener om Color Lines nye konkurrent, som har vært i en lignende havnetvist i Kristiansand og vunnet den.

LES OGSÅ: Ny milliardferje på Sandefjord-Strømstad

Nykommeren må tilpasse seg

– Fjord Line må gjerne begynne å seile fra Sandefjord. Men da må rederiet tilpasse sine rutetider etter Color Line.

Det mener rådmannen. Han innstiller på at en søknad fra Fjord Line om å seile fra Sandefjord klokka 09 og 16 bør avslås, fordi slike avgangstider vil komme i konflikt med Color Lines avgangstider.

Rådmannen vil ikke nekte Fjord Line tilgang til kaia.Det ville i så fall være i strid med havneloven, og trolig også konkurranseloven, mener han.

Men han er ikke innstilt på å si ja til de avgangstidene Fjord Line ønsker, fordi de vil være til fortrengsel for Color Line.

LES OGSÅ: Fjord Line pusser opp ferja før den kommer til Sandefjord

Vurderer klokka 07

En mulighet kan være avgang klokka 07, altså en time før Color Lines avgang klokka 08. Dette blir nå vurdert av Fjord Line, opplyser kommuneadvokat Ivar Otto Myhre.

Vi har ikke plikt til å la Fjord Line gå klokka 09 og 16.

Samarbeid er nødvendig

Fjord Line vil bruke den samme kaia og den samme rampen som Color Line i dag benytter.

Og hvis Fjord Line etablerer seg her, vil dette kreve et betydelig samarbeid med Color Line om den praktiske trafikkavviklingen.

LES OGSÅ: Color Line firer ikke

Ledelsen i Fjord Line mener at rutetidene for seilinger til Strømstad må vurderes på nytt, uavhengig av det ruteopplegget Color Line har i dag.

Vi vil gjerne etablere oss i Sandefjord, og vi håper at byens befolkning vil sette pris på en høyere frekvens og et bredere tilbud.

Fjord Line peker på at Color Line har hatt en monopolstilling i Sandefjord som er i strid med EØS-avtalen og EU-lovgivningen om fri konkurranse.

LES OGSÅ: – Kommunens plikt å legge til rette for konkurranse

«Pepret» med brev

Formannskapet fikk i møtet denne uka en kort orientering om den betente saken.

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre opplyste at kommunen var blitt «pepret» med e-poster og brev fra rederiene og deres advokater. Han understreket at jussen er svært vanskelig i denne saken.

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre (Arkivfoto: Atle Møller)

– Vi har ikke plikt til å la Fjord Line gå klokka 09 og 16, sa han.

LES OGSÅ: Color Line vil være alene i Sandefjord

Må gå før kl. 10.30

Administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line mener avgang klokka 07 kan være en løsning. Det er viktig for rederiet å få en avgang mellom klokka 07 og 10.30 hvis ruta skal være lønnsom, mener han.

– Vi vil gjerne etablere oss i Sandefjord, og vi håper at byens befolkning vil sette pris på en høyere frekvens og et bredere tilbud, sier han.

LES OGSÅ: Familie føler seg lurt av Color Line

Artikkeltags