Norwegian skal kjøpe til sammen 222 nye fly fra Boeing og Airbus for 127 milliarder kroner. Ordren blir betegnet som den største enkeltinvesteringen i Fastlands-Norge noensinne.

Del på Facebook

– Dette er en historisk dag for Norwegian. Ordren er den største noe europeisk flyselskap har inngått og en milepæl i selskapets tiårige historie. Vi har sikret vår flåtefornyelse mange år framover i tid og er svært godt fornøyd med de avtalene og de betingelsene vi har fått hos både Airbus og Boeing, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

SE hvilke ruter Norwegian har fra Sandefjord Lufthavn Torp

Amerikanske statsgarantier

Flykjøpet er Fastlands-Norges desidert største enkeltinvestering og på nivå med de største norske investeringene innen olje- og gassvirksomheten, heter det i en pressemelding fra Norwegian.

– Dette er en av de største flyordrene i verden og den største i Europa. Dette har vi råd til. Leveransene starter i 2016 og vi har flere muligheter for finansiering. Allerede i dag kjøper vi mange fly som vi har amerikanske statsgarantier på, så vi har god komfort rundt finansieringen, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

Opsjon på 100 fly til

Avtalen med Boeing innebærer kjøp av 122 fly – 100 Boeing 737 MAX8 og 22 Boeing 737–800. Avtalen inneholder også en opsjon på ytterligere 100 Boeing 737 MAX8-fly.

Dette har vi råd til.

Samtidig har Norwegian signert en avtale med Airbus om kjøp av 100 Airbus A320neo og opsjon på 50 fly av samme type. Det er første gang Norwegian kjøper fly fra Airbus.

LES OGSÅ: Norwegian fra Torp: Fem utenlands- og tre innenlandsruter

– Utfordrer Ryanair og EasyJet

Flyanalytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities mener Norwegian nå angriper de andre billigflyselskapene.

– Dette er fly for kortruter i Europa. Norwegian går nå mer i kamp med EasyJet og Ryanair, men vil fortsatt være lillebror. Og om SAS' framtid var tøff tidligere, så ..., sier Sivertsen til DN.no og lar setningen henge i luften.

Sparer 30 prosent på drivstoff

På en pressekonferanse onsdag formiddag strålte Norwegian-sjefen Bjørn Kjos og sa han mener Norwegian står sterkere enn noen gang.

– Ikke minst fordi vi har satset på teknologi. Det gir oss de laveste driftskostnadene i bransjen. 30 prosent lavere drivstoffbruk tilsvarer fryktelig mye penger, og gir en ekstremt god bunnlinje for ethvert flyselskap, sier Kjos

Kjos er klar på hvorfor han velger flyene han gjør:

– Disse flyene er de beste, de med lavest kostnader og som forurenser minst.

Flere tilbud enn fly

Lufthavnsjef Alf Reidar Fjeld ved Sandefjord Lufthavn Torp mener Norwegians flykjøp er en hyggelig nyhet for hele bransjen. Han tror imidlertid ikke det får noen umiddelbar effekt for Torp.

Hvis Norwegian lykkes med satsingen på Torp til våren, kommer det nok flere ruter neste år.

– De nye flyene kommer først i 2016 og skal først brukes til utskiftning av gamle fly. Flykjøpet øker imidlertid flyparken deres, noe som igjen gir Norwegian fleksibilitet og kapasitet. Det vi som flyplass konkurrerer om, er selskapenes kapasitet. Ofte har de flere gode tilbud enn fly å sette inn, sier Fjeld.

LES OGSÅ: Norwegian selger så det suser fra Torp

Ikke 100 nye til Torp

Han sier enhver økning i flyparken er positivt for bransjen, men "tror ikke Norwegian vil lande med 100 nye fly hos oss".

– Hvis Norwegian lykkes med satsingen på Torp til våren, kommer det nok flere ruter neste år. Da er vi i 2013. Noe særlig lengre perspektiv enn det har jeg ikke, sier Fjeld.