Onsdag ble det kjent at ­regjeringen ønsker å øke grensen for momsfri handel fra utlandet fra 200 til 500 ­kroner.

Dette er en glad­nyhet for forbrukerne, men baksiden er at det kan bety slutten på mange norske ­arbeidsplasser.

Komplett har i halvannet år jobbet med planer om å bygge et nytt lager på Kullerød, til en anslått verdi på 200–300 millioner kroner. Her i nærområdet til Sandefjord Lufthavn Torp skulle det bli plass til nye nettbutikker i konsernet.

Nå har planene fått en bråstopp. Dersom utvidelsen skal bli en realitet, må de bygge i utlandet.

– Det er synd for Sandefjord, men hvis endringen blir ­vedtatt, kan vi ikke bygge i Norge. Vi investerer for 20–30 år fram i tid. Da må vi vite hva vi kan forholde oss til, sier Ole Vinje, konsernsjef i Komplett.

Planen var å få det nye lageret klart til 2017. Nå regner Komplett på hvilke konsekvenser endringen gir selskapet.

– Det ene er at en potensiell vekst i antall jobber i Sandefjord vil gå tapt. Det er også klart at en del arbeidsplasser i logistikken vil ryke fordi vi må flytte ut av landet, sier Vinje.

– Gir ikke mening

Vinje påpeker at han ikke sier dette som en tom trussel for å påvirke beslutningen. Utbyggingsplanene blir uansett skrinlagt hvis endringen blir vedtatt i desember.

– Vi hadde faktisk ikke trodd at regjeringen skulle foreslå dette. Hadde det vært slik at det var en logikk bak beslutningen, kunne vi vært med på det. Men dette gir ikke mening, sier Vinje.

Han utdyper:
– Fra 1. januar blir vi påført en betydelig konkurranse­ulempe. Vi ber ikke om én ­krone i subsidier, men vi ber om å kunne være konkurransedyktige. Det er absurd at vi er konkurransedyktige i ­Sverige og Danmark, men ikke i Norge. Hvis man skal kunne handle momsfritt fra utlandet, må man i så fall også fjerne momsen på 25 prosent fra norske nettbutikker, mener han.

Null kroner i moms

Blir forslaget vedtatt, kan utenlandske nettbutikker fra 1. ­januar slippe unna med null kroner i moms om du handler for under 500 kroner. Komplett og andre norske nettbutikker må fortsette å betale moms fra kroner én på sine varer, i ­tillegg til miljøavgift på enkelte produkter.

Statsminister Erna Solberg (H) har argumentert med at 500 kroner er et såpass lite ­beløp at konsekvensene ikke blir så store. Men Komplett-­sjefen har blant annet organisasjonene NHO og Virke i ryggen, som spår slutten på opptil 10.000 arbeidsplasser i Norge.

– Tenk deg selv, i hverdagen er det ikke mange produkter du kjøper som koster over 500 kroner. Om det er sjampo eller klær. Når dette blir billigere i utlandet vil det gi store konsekvenser for hele næringen, sier Vinje.

Han er for konkurranse, men mener man må kunne konkurrere på like vilkår.

– Spiller hasard med arbeidsplasser

Handelsorganisasjonen Virke inviterer nå statsminister Erna Solberg til et møte om konsekvensen av å øke grensen for avgiftsfri import fra 200 til 500 kroner.

– Det er skremmende at vi har en regjering som baserer så dramatiske endringer for Norges største private sysselsetter, varehandelen, på utregninger som åpenbart ikke har rot i virkeligheten, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet):

.

(Vibeke Hammer Madsen, Virke. Foto: Vidar Ruud, ANB)

Hun mener saken er altfor dårlig utredet av regjeringen, og at det ikke er lagt fram noen kartlegging av hvilke konsekvenser dette kan få.

En ny rapport gjort på oppdrag for Virke viser at nordmenn kommer til å netthandle varer fra utlandet for 10 milliarder kroner.

Virke mener en økning av grensen for avgiftsfri import fra 200 til 500 kroner vil få store konsekvenser.

"Et konservativt estimat er bortfall av 10.000 arbeidsplasser og tap av to milliarder kroner i skatte- og avgiftsinntekter", skriver Virke.

– Dette er bakgrunnen for at vi nå inviterer statsministeren, finansministeren og næringsministeren til Virke, for å møte de bedriftene som rammes av forslaget. Da kan de få høre om konsekvensene fra de det gjelder, slik at Erna og Siv forstår at de sponser utenlandske bedrifter og spiller hasard med norske arbeidsplasser, avslutter Madsen. (©NTB)