- 100 sandefjordsbarn gruer seg til ferien

Folkehelsekoordinator i Sandefjord kommune Unni Aadne, ønsker å finne ut mer om barna i Sandefjord som ikke opplever ferier som noe positivt. – Vi må se litt nærmere på det, og finne ut hvor stort omfanget er, sier hun. 
Foto: Kurt André Høyessen

Folkehelsekoordinator i Sandefjord kommune Unni Aadne, ønsker å finne ut mer om barna i Sandefjord som ikke opplever ferier som noe positivt. – Vi må se litt nærmere på det, og finne ut hvor stort omfanget er, sier hun. Foto: Kurt André Høyessen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dårlig økonomi, psykiatri og rusproblemer gjør at noen barn i Sandefjord opplever ferien som et mareritt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Når det nærmer seg ferie er det mange barn som vet at de ikke skal oppleve noe spesielt. Da er det vanskelig å høre om klassekameratenes store ferieplaner, forteller Unni Aadne, folkehelsekoordinator i Sandefjord kommune.

Har ikke oversikt over antallet

Det finnes ingen oversikt eller statistikk over hvor mange barn som gruer seg til ferier i Sandefjord. Aadne anslår at det gjelder mellom 50 og 100 barn. Og hun kjenner til årsakene til at barn ikke jubler over åtte ukers sommerferie: Vedvarende dårlig økonomi, psykiatri og rusproblematikk.

Folkehelsekooridnatoren forteller at barn ofte ser på skole og SFO som et fristed, særlig hvis de har psykiatri eller rusproblemer i hjemmet.

– Når det er sommerferie, slipper ikke barna så lett unna. Da har de ikke noe fristed. Derfor blir ferien en vanskelig tid, sier hun.

Økonomiske vansker kan føre til at barn føler seg ekskludert fra samholdet i for eksempel et klassemiljø fordi de ikke skal på lange ferieturer til eksotiske land for eksempel.

– Det å kunne dele felles erfaringer er ofte viktig for barn for rå være en del av et vennemiljø og klassefellesskap, forklarer Aadne.

Les om Lars Flagstads forslag: - Innfør kulturkort

Vil ha politikerne på banen

Aadne oppfordrer særlig de som jobber med barn om å være oppmerksomme overfor barn, ta seg tid til å spørre og undersøke. Hun skulle også ønske at politikerne prioriterte dette temaet.

– Politikere flest i Sandefjord lever ikke tett på dette. Slike situasjoner er ofte fjerne virkeligheter for mange, sier Aadne.

Hun mener ferietilbudet til familier som trenger det, burde vært bredere. Hun nevner samarbeid med idrettslag og frivillige som et eksempel for å sørge for at barn kan delta på sommerleir og andre aktiviteter for en billigere penge.

– Barn har behov for å føle seg verdsatt og sammenligner ofte seg selv med andre og bruker andre som målestokk for seg selv og sitt eget liv. Et slikt tilbud ville oppfylle dette for barna.

– Hva kan en oppvekst med dårlig økonomi, psykiatri eller rusproblemer gjøre med barn?

– Først og fremst tar det fra barn en barndom som skal være bekymringsfri og sorgløs. I tillegg kan barna oppleve å slite med søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. Andre isolerer seg fordi de har for mange bekymringer, svarer Aadne.

Kan lede til kriminalitet

Politistasjonssjefen i Sandefjord Brian Jacobsen, mener at en utfordrende oppvekst kan føre til at barn og unge starter å gjøre ugagn og bryte loven.

– Dette gjelder et mindretall. Og det er stadig tilbakevendende mindretall, sier han og forklarer:

– De som har ferie, uten noen tilbud, bortsett fra å henge ved Hvaltorvet, starter ofte å drive med aktiviteter som ikke er ønskelig for verken familien eller samfunnet.

Han understreker at roten til ungdomskriminalitet og problemer knyttet til ungdomsmiljøer er de sosiale forskjellene i samfunnet og problemene knyttet til det.

– Alt henger sammen med alt, sier han.

Artikkeltags